Artikel top billede

HP forventer revolution i hukommelses-chip

HP er kommet videre med udviklingen af en ny chip-teknologi, der blandt andet kan udfordre flash-memory og måske være byggesten til en rigtig elektronhjerne.

På lang sigt er det måske byggestenene til opbygning af en efterligning af den menneskelige hjerne. På kort sigt er det en konkurrent til flash-memory.

HP melder nu om nye fremskridt i udviklingen af de såkaldte memristors.

For to år siden havde Computerworld et interview med HP-forskeren Stan Williams.

"Det, vi har gjort, er at bekræfte et koncept til en ny elektronisk enhed, der oprindeligt blev foreslået for næsten 40 år siden," udtalte Williams til Computerworld.

Memristor er den fjerde fundamentale strømkredskomponent, der sammen med de tre andre - resistor, kapacitor og induktor (eller modstande, kondensatorer og spoler) - som ifølge Williams har været kendt i 150 år.

Komponenten har egenskaber, der ikke kan efterlignes af nogen kombination af de tre andre komponenter, siger Stan Williams.

"Den er ligeså fundamental for elektronikken, som et kemisk element er det for kemien, og en elektron er det for fysikken," sagde Williams i 2008.

Virkelige elektronhjerner?

Siden 1971 har man i teorien kendt til memristors, men det er først med HP´s forskning, at man reelt har virkeliggjort teorien.

Ideen om memristors blev udtænkt af Leon O. Chua fra Berkeley universitetet i Californinen.

Han har sammenlignet memristors med hjernens synapser.

I en nylig New York Times-artikel, der ser nærmere på HP's memristor-projekt, citeres han for følgende epokegørende udtalelse:

"Vores hjerne er opbygget af memristors. Vi har det rigtige stof til at bygge rigtige hjerner."

Det kan måske være rigtigt, og måske vil begrebet elektronhjerne få en renæssance, men i første omgang koncentrerer HP-forskerne sig om andre ting.

Bedre end Flash memory

I de forløbne to år har forskningsholdet hos HP forøget switch-hastigheden, så de i dag matcher konventionelle silicium-transistorer.

Forskerne har testet dem i laboratorierne og vist, at memristors kan klare hubdredetusindevis af læsninger og skrivninger.

Det er en vigtig egenskab, hvis memristor-baserede chip skal kunne anvendes som alternativ til transistor-baseret flash-memory, som anvendes i MP3-afspillere, smartphones, bærbare computere og digitale kameraer.

Ifølge Stan Williams kan HP have en konkurrent til flash memory klar i løbet af tre år. På én kvadratcentimeter forventer forskerne at kunne have en kapacitet på 20 gigabytes.

En memristor-kreds kræver en lavere spænding og mindre tid til at tænde end konkurrerende hukommelse som DRAM og flash. Den lavere spænding og mindre tid giver også et lavere strømforbrug, ligesom tættere hukommelsesblokke tillader memristor-kredse at lagre mere data end flash-hukommelse

"Vi tror, at det minimum vil være en faktor to bedre, end hvad flash memory vil kunne præstere på det tidspunkt," udtaler Stan Williams til New York Times.

Der bliver ikke nævnt noget om en forventet pris på memristor-baseret hukommelse i New York Times-artiklen, formentlig fordi der stadig er tale om et forskningsprojekt.

"Ikke alene tror vi, at vi om tre år kan blive bedre end konkurrenterne, men memristor-teknologien har kapacitet til at skalere i meget lang tid, hvilket er meget vigtigt," siger Stan Williams.

3 nanometer-teknologi

I dag er chip-producenter som Intel og AMD ved at nå de fysiske begrænsninger for hvor små fundamentale byggesten, der kan anvendes med konventionel chip-teknologi.

Eksempelvis er 30 og 40 nanometer-teknologi den nedre grænse for chip i dag.

Ifølge Stan Williams arbejder HP nu på 3-nanometer memristors, der kan tænde og slukke i et nanosekund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere