Artikel top billede

Foto: Mads Elkær (Foto: Mads Elkær)

Stein Bagger risikerer tillægsstraf

Ifølge dommen mod Stein Bagger holdt den tidligere direktør sabbatår fra kriminalitet i 2005. Men dukker der nye beviser op, risikerer han en tillægsstraf, forklarer ekspert.

Stein Bagger holdt angiveligt sabbatår fra kriminalitet i 2005.

I hvert fald begyndte forseelserne med dokumentfalsk og forfalskning af underskrifter først i 2006, viser dommen mod den tidligere it-direktør.

Men skulle der dukke nye beviser op, risikerer Stein Bagger en tillægsstraf, forklarer professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

"Det er ikke sådan, at man har renset ham for tid og evighed, for hvad der er foregået før 2006," siger professoren.

Lars Bo Langsted forklarer, at hvis der dukker nye forhold op, og der er beviser og ikke indtrådt forældelse, så kan Bagmandspolitiet rejse en ny sag.

"Og hvis de tidligere forhold ville have betydet en højere straf end de kendte forhold, som han er dømt for, vil man kunne idømme ham en tillægsstraf," siger Lars Bo Langsted.

Folketinget sagde stop

I en afgørelse fra Bagmandspolitiet, som Computerworld er i besiddelse af, fremgår det, at anklageren droppede en gammel sigtelse om fusk med bilafgifter i retssagen mod Stein Bagger i 2009.

Det skyldes ifølge anklager Per Justesen, at politiet ville skulle bruge uforholdsmæssig lang tid og mange ressourcer på at rejse beviserne, da Stein Bagger nægtede sig skyldig i forholdene.

Samtidig vurderede Bagmandspolitiet, at forholdene ikke ville spille en væsentlig rolle i udmålingen af Stein Baggers straf.

Havde Stein Bagger imidlertid begået kriminaliteten for 10-15 år siden, ville det have været en anden historie.

Dengang skulle Bagmandspolitiet nemlig forfølge samtlige forhold, fortæller Lars Bo Langsted.

Men det blev Folketinget træt af, fordi Bagmandspolitiets sager trak uendeligt langt ud, forklarer Lars Bo Langsted.

Så i dag kan Bagmandspolitiet henvise til såkaldte "procesøkonomiske forhold" og altså undlade at grave i forhold, der vurderes ikke at have væsentlig betydning for strafudmålingen.

En regel, der i øvrigt gælder på mange andre juridiske områder, forklarer Lars Bo Langsted.

"Hvis man sigter en tyv fra et sommerhusområde i Nordsjælland for 30 indbrud, og han siger, at han kan anerkende 25, men de sidste fem steder har han aldrig været, så selvom man har en fornemmelse af, at det har han nok, siger man: Ok, vi nøjes med de 25. Du kommer alligevel ind at bure. Og de sidste fem indbrud betyder alligevel ikke noget strafmæssigt," siger Lars Bo Langsted.

Stein Bagger blev indsat som direktør for IT Factory i 2002. Selskabet gik konkurs i 2003, hvor der blev oprettet et nyt selsskab, som Stein Bagger købte sig ind i.

Og allerede 2005-regnskabet viser, at IT Factory havde 39 ansatte og en omsætning på 63 millioner kroner med et overskud før skat på 29 millioner kroner.

Karrusel-hastighed og formål

I de to år har direktøren ikke fået dom for at have gjort noget ulovligt i IT Factory.

Men ser man på Stein Baggers flirten med overtrædelser af loven tidligere, har det været fremme, at han som ung ifølge Berlingske Tidende angiveligt solgte steorider til bodybuildere.

Ligeldes har blandt andre B.T. beskrevet, hvordan Stein Bagger stjal en rullepølseopskrift fra Ida Davidsen.

Sågar forsøgte Stein Bagger, ifølge blandt andre Jyllands-Posten, at overtale den tidligere skatteminister Isi Foighel til at deltage i momssvindel.

I rækken af ugerninger droppede politiet i 2003 en sag om dokumentfalsk, hvor Stein Bagger angiveligt forsøgte at snyde Amagerbanken med forfalskede papirer.

Og så var der altså fusk med bilafgifter nogle få år senere.

Af de forhold, som Bagmandspolitiet har kigget nøje på, lader det til, at fifleriet med biler fortsatte nogle år.

I hvert fald er flere af de i alt 24 falske underskrifter og 28 falske dokumenter, som Stein Bagger lavede i 2007, brugt overfor bilforhandlere som Mercedes-Benz.

Samme år havde Stein Bagger især travlt lige op til regnskabsaflæggelsen i juni, hvor han i seks tilfælde lavede særlige tillægskontrakter til leasingaftalerne, så de kunne opsiges inden for tre måneder og dermed ikke skulle fremgå af regnskabet.

I 2008 er karrusellen for alvor ved at komme op i svingninger, da direktøren forfalsker 37 underskrifter og laver 43 falske dokumenter. I 2006 var tallet ifølge dommen nede på 18 forfalskede underskrifter.

I 2008 har Stein Bagger især i oktober og november, inden sagen blev afsløret i december, lavet mange dokumenter og sat falske underskrifter på alt fra oversigter over leasingforpligtelser, budgetopgørelser, regnskabsopgørelser og statements over ejerskab af IT Factory.

Den underskrift, Stein Bagger forfalskede flest gange, er bestyrelsesformand Asger Jensbys. Det blev til i alt 57.

Fortsat sigtet for overfald

Stein Bagger blev idømt syv års fængsel i den omfattende svindelsag.

De formildende omstændigheder var blandt andre, at han hjalp politiet med opklaringen.

Af dommen fremgår det da også, at Stein Bagger brugte 1.050 timer på den konto.

Stein Bagger er fortsat sigtet for overfaldet på investor Allan Vestergaard, der blev slået ned uden for sit hjem.

Den næste, der skal for retten i sagen, er Stein Baggers forretningspartner Mikael Ljungman. Han er sigtet for medvirken til bedrageri for 266 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere