Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær. (Foto: Tegning: Lene Sekjær)

IBM taber københavnske it-udbud

IBM har tabt tre ud af fire udbud i Københavns Kommune. Kommunen overtager selv serverdrift for at spare penge.

Københavns Kommune har fundet en ny leverandør til tre ud af fire kommunale it-udbud.

IBM er slået af banen af KMD på to af udbuddene samtidig med, at kommunen fremover selv overtager et tredje udbud, nemlig serverdriften, der hidtil delvist har været kørt af IBM.

Prisen for serverdrift i markedet er blevet for høj. Derfor har landets største kommune valgt at hente sin serverdrift hjem nu, hvor den nuværende aftale med IBM udløber.

"Det billigste bud, vi har fået på serverdriften, er 45 procent dyrere, end hvad vi har selv har estimeret, at det ville koste. De tilbudte priser ligger også væsentlig over, hvad kommunen betaler i dag. Derfor har vi valgt at stå for serverdriften selv," siger Ulrik Rosenberg, vicedirektør i Københavns Kommune.

Serverfarm skal udvides

"Der er tale om 32 applikationer, der skal køre for kommunens brugere. Vores nuværende serverfarm skal så udvides, så vi kan holde serverdriften inde i huset. Vi forventer også at ansætte lidt flere medarbejdere som følge af, at vi nu skal køre driften selv," siger Ulrik Rosenberg.

Københavns Kommune har i dag 700 virtuelle servere stående i Valby, hvor de varetager en del af den daglige serverdrift.

Samlet set har de fire udbud en værdi på omkring 200 millioner kroner.

KMD overtager IBM-opgaver

Serverdriften er kun en del af de fire udbud, der er forhandlet om de seneste par uger i Københavns Kommune.

Samtidig med at Københavns Kommune fyrer IBM på serverdriften, giver man driftsleverancen af kommunens mainframe-systemer og økonomiløsning til KMD.

Tidligere har IBM stået for denne del - vel at mærke med KMD som underleverandør. Nu bliver det altså fuldt ud KMD, der kommer til at stå for aftalen.

"Vi er glade for de aftaler, som vi nu har indgået med Københavns Kommune. Vi kender vores opgave godt, når det handler om kommunemarkedet. Vi har mange års historik med at arbejde med Københavns Kommune," siger Hans Henrik von Platen-Hallermund, direktør med ansvar for salg og marketing i KMD.

"Vi mistede kontrakten omkring driften af kommunes mainframe-systemer til IBM i 2002. Men det har stadigvæk hele tiden været os, der har stået for den daglige kørselsplanlægning, da IBM havde os som underleverandører," siger han.

Som følge af aftalen skal KMD nu sende over 100.000 breve hver måned ud til folk med meddelelser om for eksempel boligsikring og pensionsydelser. KMD siger selv, at selskabet har overtaget opgaver for over 100 millioner kroner.

IBM får plaster på såret

Men IBM får trods alt noget at tage sig til i hovedstaden over de næste fire år. Selskabet skal nemlig stå for vedligeholdelse og udvikling af Københavns Kommunes eget programmel.

"Vi er glade for, at vi er valgt som leverandør af vedligeholdelse og udvikling af Københavns Kommunes eget programmel. De resterende to mini-udbud ville vi naturligvis også gerne have vundet," siger Rasmus Hasselager, afdelingsdirektør med ansvar for den offentlige sektor i IBM.

Man vil i IBM ikke ud med, hvad der har fået prisen på serverdriften til at blive 45 procent dyrere. Men Københavns Kommune har selv et bud.

"Vi kan kun gisne om, hvorfor prisen har været så høj hos de bud, vi har set. Det kan være fordi, at opgaven har været for lille, og at det derfor ikke har været økonomisk rentabelt for vores leverandører at komme med et lavere bud," siger Ulrik Rosenberg, vicedirektør i Københavns Kommune.

Københavns Kommune har tidligere været utilfreds med IBM's service til kommunen, men man valgte alligevel i november måned sidste år at have IBM som en af de fire rammeleverandører til it-opgaver i Københavns Kommune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere