3G-master giver strøm til din pc

Finske forskere har fundet ud af, hvordan man kan udnytte strålingen fra 3G-master som strømkilde, der kan drive den bærbare pc. På den måde kan man slippe for batteriet i pc'en.

Indhold

Snart kan vi aflevere batteriet fra vores bærbare pc på nærmeste genbrugsstation. Fremover kan pc'erne få strøm leveret gennem luften, nemlig fra den nærmeste 3G-mast. Det viser en række forsøg, som finske forskere har udført.

Når elektromagnetisk stråling rammer en metaloverflade, induceres der elektriske strømme i metallet. Det kendes fra almindelige tv-antenner, der omdanner radiobølger til elektriske signaler, som fjernsynet forvandler til tv-billeder.

3G-master udsender mikrobølgestråling, der rummer langt mere energi end radiobølger. Med det rette udstyr kan man indfange de energirige bølger og omdanne dem til elektrisk strøm, og de nye forskningsresultater viser, at der kan udtrækkes tilstrækkelig strøm til at drive en bærbar pc.

Det kræver selvfølgelig, at man befinder sig i et område, der er dækket af 3G-nettet. I Danmark er det indtil kun i de større byer, men om få år vil 80 procent af landet være dækket.

Selskaberne bag 3G-netværkene har ikke noget imod, at mobile pc-brugere snylter på 3G-strålingen. Et typisk 3G-netværk er dimensioneret, så strålingen fra masterne langt overstiger, hvad mobiltelefonerne kan opsuge, og i fremtiden vil vi have flere overlappende netværk, som vil give en voldsom overkapacitet. Denne kapacitet kan passende anvendes af pc-brugerne.

I stedet for batteriet skal den bærbare pc udstyres med en avanceret antenne, der i bund og grund blot er en række letmetalplader, som er forbundet på den rette måde og udstyret med elektronik, der ensretter strømmen og tilpasser den behovet.

De finske forskere fra universitet i Hüületoonen har demonstreret, hvordan teknologien kan anvendes til at drive en almindelig notebook. Computeren skal dog have Linux som styresystem, idet der ikke er strøm nok til det langt mere krævende Windows XP.

På længere sigt vil teknologien kunne udvikles, så også stationære pc'er og servere kan hente strøm fra 3G-nettet og på den måde blive fuldstændig trådløse. Forskerne regner med at kunne præsentere sådanne pc'er omkring 1. april 2010.

Opdateret 13. april: Som den kvikke læser for længst har regnet ud, er ovenstående historie ren opspind i anledning af 1. april. Selv om det er muligt at omdanne elektromagnetisk stråling til strøm, er strålingen fra 3G-masterne langt fra kraftig nok til at kunne drive en pc - og nej, der er ikke noget universitet, der hedder Hüületoonen.

Medier som MetroXpress og MediaWatch, der har viderebragt historien den 13. april, har desværre overset både dato og klokkeslæt for publiceringen, og ikke mindst artiklens vink om, at der var tale om fup og fidus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere


PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere