Artikel top billede

Mere hjælp til open source fra IT- og Telestyrelsen

En ny håndbog skal fjerne eventuel mistillid til open source-licenserne i det offentlige.

IT- og Telestyrelsen har på det seneste markeret sig med anbefalinger af open source software.

Nu kommer styrelsen så med endnu en håndsrækning til open source.

Det sker i form af en håndbog, der forklarer, hvad forskellige open source-licenser som GPL 2, GPL 3, Apache og andre egentlig har af praktisk betydning, hvis man ønsker at anvende open source software.

Open source software er som traditionel software

"Håndbogen er en opfordring og en hjælp til at komme igang med open source," siger Christian Lanng, kontorchef i IT- og Telestyrelsen med ansvar for it-infrastruktur og implementering.

Og ifølge håndbogen bør der ikke være noget til hinder for at benytte open source.

"Anskaffelse og benyttelse af open source-software ligner i bund og grund anskaffelse af traditionel software...," hedder det blandt andet i håndbogens overordnede konklusioner.

En række offentlige institutioner anvender da også open source i forskellige sammenhænge. Eksempelvis er servere med Linux ikke ukendt i offentlige institutioner.

Usikkerhed om modifikation og videredistribution

Anvendes open source software i forbindelse med udviklingen af et it-system, kan der dog opstå tvivl om hvilke rettigheder og forpligtigelser, som open source-licenserne giver.

"Ved egenudvikling og videreudvikling af open source kan der opstå tvivl. Hvis der er nogen, der godt kan se det smarte i at anvende open source, men har en lille bekymring om hvorvidt licenserne kan give problemer, så skal håndbogen fjerne den bekymring og få folk i gang med at anvende open source," siger Chrisitan Lanng.

I håndbogen hedder det blandt andet:
"De licensspørgsmål, der opstår ved open source-licensering, vil ofte også gøre sig gældende ved "traditionel" softwarelicensering. De opstår stort set alle ved
videredistribution af open source-software, som brugeren selv har modificeret -ikke ved brugerens egen anvendelse af denne software."

Håndbogen gennemgår de 10 mest almindelige open source-licenser og beskriver hvad de praktiske konsekvenser af licenserne er i forbindelse med it-projekter.

Baseret på praktiske erfaringer

Hådnbogen er udarbejdet i samarbejde med professor, dr. jur. Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet. Udover den juridiske ekspertise fra Mads Bryde Andersen er håndbogen blandt andet skrevet med input fra Videnscenter for Software, der har indsamlet erfaringer og spørgsmål fra diverse offentlige it-projekter med anvendelse af open source.

Håndbogen besvarer de spørgsmål og problemstillinger, som Videnscenter for Software er blevet præsenteret for i deres daglige arbejde.

Ingen problemer med open source

Med håndbogen mener IT- og Telestyrelsen, at offentlige institutioner ikke bør holde sig tilbage i anvendelsen af open source.

"Diskussionen om hvorvidt open source er et hippie-agtigt eksperiment er forlængst ovre. Når vi ser på hvordan eksempelvis Google og Amazon laver IT, så er det baseret på open source," siger Christian Lanng.

IT- og Telestyrelen har da eksempelvis også selv anvendt open source til at udvikle NemHandel-løsningen, der gør det enkelt at sende elektroniske fakturaer mellem private virksomheder og offentlige myndigheder og institutioner.

"Fordi det er bygget i open source, så er det enkelt for it-leverandører at indbygge det i deres egne økonomisystemer," forklarer Christian Lanng.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere