En række vestlige firmaer leverer teknologien, der bruges i den firewall, som overvåger det kinesiske internet.
Det skriver it-sikkerheds-eksperten og menneskerettigheds-aktivisten Dmitri Vitaliev på den britiske avis The Guardians hjemmeside.
Dmitri Vitaliev har gennemgået en række offentligt tilgængelige dokumenter på det kinesiske Ministerium for Offentlig Sikkerheds hjemmeside.
Det fremgår af dokumenterne, at en stor del af de sikkerhedsprodukter, der bliver brugt til netværksovervågning, scanning af datapakker og brugergenkendelse er leveret af it-firmaer fra hele verden.
Det amerikanske it-firma Cisco er et af de firmaer, der har leveret materiel til den kinesiske overvågning.
Det fremgår af listen hos det kinesiske ministerium, at det amerikanske it-firma Cisco har leveret et såkaldt Intrusion Detection System til Kina, der blandt andet kan være med til at sikre det kinesiske internet mod it-angreb.
Det fremgår også, at de kinesiske myndigheder har købt det hollandsk udviklede managementsystem XSGuard, der kan bruges til at scanne datapakker og indsamle digitalt bevismateriale.
Og det israelske sikkerhedsfirma Radware, der er registreret på den amerikanske teknologibørs NASDAQ, har leveret adfærds-baseret overvågningssoftware, der kan bruges til at identificere særlige adfærdsmønstre på internettet.
Mere end en firewall
I en artikel i det amerikanske it-magasin Wired fra 2005 erkender Ciscos kommunikationsdirektør i Asien, Terry Alberstein, at Cisco sælger produkter til Kina. Men han afviser, at Cisco aktivt medvirker til den kinesiske censur.
"Cisco deltager ikke i censur-aktiviter i Kina. De produkter, vi sælger i Kina, er ikke skræddersyede, men nøjagtigt de samme, som man kan købe alle andre steder," sagde Terry Alberstein.
Ifølge Dmitri Vitaliev har det længe været kendt, at Ciscos udstyr anvendes af det kinesiske politi.
Sammen med fingeraftryksteknologi fra Intel gør udstyret, ifølge Dmitri Vitaliev, det muligt for det kinesiske politi lynhurtigt at få adgang til informationer om internetadfærd og politiske og sociale tilhørsforhold hos personer, som bliver stoppet på gaden.
Det vidt forgrenede kinesiske overvågningssystem er således langt mere end blot en firewall.
Ifølge Dmitri Vitaliev er overvågningsystemet en del af et tæt samarbejde mellem syv kinesiske minsterier.
Overvågningsystemet har fuld adgang til statslige databaser og har telefon- og videoovervågning med henholdsvis stemme og ansigtsgenkendelse. Systemet bruges blandt andet til at overvåge kinesiske systemkritikere.
Når vi kritiserer de kinesiske myndigheder for overtrædelse af menneskerettigheder, mener Dmitri Vitaliev derfor, at vi bør huske på, at de bruger teknologi udviklet i vores egen baghave.