Det amerikanske militær har læssevis af atomvåben på lager, og lykkeligvis får de lov at ældes.
Nu skal en supercomputer baseret på en forbedret udgave af den chip, som IBM har udviklet til PS3, sikre, at selv de ældste atomvåben også i fremtiden vil virke efter planen, skriver New York Times.
Den nye supercomputer er blevet døbt Roadrunner, som er statsfuglen i New Mexico og kendt i Danmark fra flere tegnefilm med den klassiske "meep meep" lyd.
Den lynhurtige computer vil være i stand til at simulere, hvordan atomvåbnene reagerer i de første splitsekunder efter, de er bragt til eksplosion.
Dobbelt så hurtig som BlueGene/L
Roadrunner leverer så meget kraft, at samtlige af klodens seks milliarder indbyggere, med en lommeregner hver, vil tage 46 år om at regne sig frem til, hvad Roadrunner kan på én dag.
Eller sagt på en anden måde - Roadrunner kan klare 1.600.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet.
Det er dobbelt så meget regnekraft, som den næsthurtigteste supercomputer i verden, den tidligere sværvægtsmester BlueGene/L, der i flere år har siddet solidt på tronen over verdens tungeste computere.
Som den første supercomputer nogensinde vil Roadrunner kunne opnå sine 1,6 petaflops (1,6 billiarder decimalberegninger i sekundet) på sit højeste og fastholde en performance på én petaflops.
Derfor vil Roadrunner formentlig indtage førstepladsen, når den næste top 500 liste over verdens hurtigste computere ryger ud i denne måned.
Forbrugerelektronik tager teten
Det overrasker ikke forskerne, at det er en computer baseret på dele udviklet til forbruger-elektronik, der har taget teten.
I de næste år vil det være vil den teknologiske udvikling komme fra forbruger forbrugerelektronikken fortæller Simon Horst, der leder afdelingen for computervidenskab på Lawrence Berkeley National Labratory, til New York Times.
Ændrer videnskaben for altid
Udviklingen med at bruge forbruger-elektronik i den teknologiske forskning startede allerede i slut 80-erne, men har tilsyneladende toppet med udviklingen af Road-Runner computeren, der består af ikke mindre end 12.960 af de forbedrede PS3-chips.
Ændrer videnskaben
Supercomputere i den størrelsesorden kan forandre videnskaben i en positiv retning, mener professor Henrik Madsen fra Danmarks Tekniske Universitets Institut for Informatik og Matematisk Modellering.
"På få år har vi supercomputere, der kan ændre videnskaben som vi kender den. Det skyldes, at de mange kerner og parallelprogrammeringen trækker så mange beregninger, at vi kan løse problemstillinger, som vi ikke engang turde tænke på nogle få år siden," siger han til Computerworld.
Han mener, at det er for rigidt at tale om specifikke områder, som supercomputerne kan hjælpe os med.
"Lige nu virker det som om, at supercomputere kan benyttes til simuleringsopgaver på en lang række områder som eksempelvis også inkluderer computerspil og komplekse visualiseringsopgaver," fortæller Henrik Madsen.
Roadrunners regnekraft kan da også bruges til mere fredelige formål, som for eksempel udviklingen af modeller, der kan bruges til forskning i global opvarmning.
Men supercomputeren er dog ikke selv særlig miljøvenlig, den bruger ligeså meget strøm som et stort amerikansk shoppingcenter.
"Trenden inden for supercomputere går på at udvikle klima-modeller, der kan forudsige klodens fremtid," forklarer Henrik Madsen.
Han fortæller, at der i Danmark også i nærmeste vil blive udviklet flere miljø-modeller.