Artikel top billede

Negroponte i heftig debat med open source-miljøet

Nicholas Negroponte opfordrer til udvikling af brugergrænseflade til Windows, men er i modvind fra OLPC's udviklere og open source-fællesskab.

Computerworld News Service: Open source-udviklere burde stoppe deres mundhuggeri, forene sig og i fællesskab udvikle en Windows-brugergrænseflade, der kan gøre den bærbare XO mere appellerende for brugere.

Sådan lyder det fra Nicholas Negroponte, formand for One Laptop Per Child, i et åbent brev til OLPC-fællesskabet.

Udviklere i open source-miljøet tager imidlertid ikke let på Negropontes kommentarer.

De udtrykker harme og sætter spørgsmålstegn ved beslutningen om OLPC's overgang fra Linux til at køre Windows på den bærbare XO-computer.

Demoraliserende

Udviklere kalder Negropontes appel for "vag" og "demoraliserende" for den fremtidige udvikling af Sugar, som er brugergrænsefladen, der på nuværende tidspunkt fungerer med Linux på XO'en.

I en meddelelse til OLPC's community-site skriver Negroponte, at Sugar er mindre end perfekt og har brug for at blive udviklet til Windows for at udvide den bærbares appel.

Nonprofitorganisationen er gået i dialog med Microsoft om at køre Windows i dual-bootversioner af XO-computeren.

"Jeg forklarer vores svaghed med urealistiske udviklingsmål og -praksiser," skriver Negroponte.

"Vores mission har aldrig ændret sig. Den er at levere netværksforbundne bærbare til læringsbrug til børn i de fattigste og mest afsides områder i verden. Vores mission har aldrig været at kæmpe for den perfekte læringsmodel eller for ren open source."

Skal være platforms-uafhængig

Det er nødvendigt at skille Sugar fra styresystemets kerne og gøre den platformsuafhængig," skriver Nicholas Negroponte.

"For at gøre det er vi nødt til at ansætte flere udviklere, samarbejde mere og bruge mindre tid på at mundhugges."

Softwaredirektør stopper

Udviklere er begyndt at debattere XO'ens mulige overgang fra Linux til Windows efter mandagens tilbagetræden af Walter Bender, OLPC's direktør for software og indhold.

Bender opnåede en skare af tilhængere i open source-miljøet ved at kæmpe for open source-software til XO'en på trods af voksende anstrengelser fra Microsoft for at få Windows XP på computeren.

I en meddelelse på OLPC-fællesskabets nyhedssite fortæller Bender, at han går af for at...fortsættes

.... fremme kvaliteten af open source-software til læring andetsteds.

Han vil dog fortsætte med at samarbejde med OLPC-fællesskabet "ved at indtage ånden og metodologien fra open source-miljøet."

Observatører hævder, at Bender har taget sin afsked, fordi han ikke er tilfreds med OLPC's overgang fra open source til Windows på XO-computeren. Nogle udviklere ser det som et tegn på, at OLPC skærer ned på udviklingen af Sugar.

Negroponte: Vi opskalerer Sugar
Det er ikke en korrekt konklusion at drage ud fra Benders afgang, skriver Neggroponte: "Vi opskalerer udviklingen af Sugar, ikke omvendt."

Udviklere har svaret, at hans vision for Sugar til Windows er mudret, og at han blot øger kløften mellem sig selv og OLPC's udviklingsfællesskab yderligere.

"Hvis du ikke mener det alvorligt med at få Sugar på Windows inden for det næste år, så bliv endelig ved med at undgå brugen af 'nu' og bliv ved at bruge 'måske' og 'en dag', når du taler om det, og så vil vi til gengæld blive ved med at arbejde på at få Sugar-på-Linux til at opnå sit fulde potentiale," lyder det fra C. Scott Ananian i et blogindlæg på OLPC-sitet.

"Jeg er med på at holde OLPC's muligheder åbne i det tilfælde, at dit aktuelle udviklingshold (heriblandt mig selv) ikke formår at opfylde Sugars potentiale, men at sætte vage (og demoraliserende) mål for fremtidig udvikling – uden faktisk at afsætte de ressourcer, der skal til for at opfylde de mål – er vanvid. Du har kun opnået at støde de udviklere fra dig, som du har brug for til at få Sugar-på-Linux til at virke, uden faktisk at have opnået noget fremskridt med Sugar-på-Windows," skrev Ananian.

At få portet Sugar – som kører på adskillige Linuxdistributioner – til Windows skulle ikke være så svært, men spørgsmålet er, om brugere vil få den samme oplevelse på begge styresystemer, skrev Tomeu Vizoso.

Negroponte skrev, at Sugar må ændres fra en omelet til et spejlæg "med blommen og hviden adskilt, i stedet for at have brugergrænsefladen, samarbejdsværktøjer, strømstyring og radioer sammensmeltet i en uformelig klump."

Vizoso ville ikke æde Negropontes spejlægsmetafor. "Min forståelse er, at Sugars brugergrænseflade er sammensat af uadskillelige komponenter, fordi vi ønskede at levere en integreret og sammenhængende oplevelse. På hvilken måde foreslår du at splitte Sugar op?

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere