Artikel top billede

Mange private og især unge mennesker er også blevet ramt af ormen via MSN - typisk med en hilsen som "Hey is it really you on this picture".

Kinesisk orm hærger via MSN

Både privatpersoner og flere danske virksomheder er blevet ramt af en kinesisk orm, der angriber via MSN Messenger. Sikkerhedsekspert anbefaler virksomhederne at få styr på procedurerne.

Sikkerhedsfirmaet CSIS advarer nu mod en orm, der spreder sig via MSN Messenger.

Det sker på baggrund af henvendelser fra flere private brugere og tre mellemstore virksomheder med mellem 80 og 200 medarbejdere, der alle har oplevet problemer med ormen på nært hold.

"Det er en type orm, som man har set før. Den anvender MSN Messenger-kartoteket til at sende sig selv videre fra inficerede maskiner. Det vil sige, at spredningen egentlig begynder hos den enkelte bruger og så selv går videre til samtlige den brugers kontaktpersoner i MSN," oplyser sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

Spredningen foregår ved, at brugeren får en hilsen, der ser ud til at komme fra en person, man kender.

Dansk hilsen

Den hilsen kan være på dansk og vil typisk lyde sådan her: 'Hej. Er det virkelig dig på dette billede'.

"Det betyder, at når man modtager det fra en person, man kender, og linket indeholder en reference til samme person, og det står på dansk, er det desværre nok til at rigtig mange klikker på linket og aktiverer ormen," siger sikkerhedseksperten Peter Kruse fra CSIS.

Når ormen er aktiveret, sker der det, at den på den ene side distribuerer sig videre til alle kontaktpersoner. Derudover vil den forbinde sig til to forskellige såkaldte botnet servere, der begge er irc-baserede.

Virksomheder opdager ikke ormen

De befinder sig i Kina, og de maskiner, der er blevet inficerede kan så fjernstyres over http gennem port 80.

"Det betyder oversat til almindelig dansk, at mange virksomheder sandsynligvis ikke vil opdage den her kommunikation, fordi den foregår via almindelig webtrafik, og så vil den få lov til at forbinde sig, til trods for at den inficerede maskine står i et internt netværk," fortæller Peter Kruse.

Der vil ormen kunne udstede kommandoer direkte ned på maskinen. Det vil sige, at den kan downloade nye komponenter, scanne netværket, lave distribueret denial of service-angreb eller trække information ud

"Man kan stort set gøre alt, hvad man måtte have lyst til med en inficeret maskine, fordi det er bygget ind i et botnet, og botnettet er så i stand til at kunne udstede kommandoer på systemet," siger Peter Kruse fra CSIS, der betegner truslen fra ormen som 'medium' risiko.

Det skal virksomhederne gøre

Virksomhederne kan undgå ormen ved at regulere kommunikationen.

Peter Kruse mener dog, at virksomhederne får mere ud af at informere medarbejderne om de risici, der kan være forbundet med brug af MSN Messenger.

"For vi har set de her orme før, og vi kommer til at se dem igen, fordi det er en nem måde at plante skadelig kode i virksomhederne. Så man kan lige så godt få budskabet ud med det samme," siger Peter Kruse.

CSIS har i samarbejde med Norman udviklet et gratis standalone removal værktøj, som kan findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere