En guldsmed fra Århus, som lagde en overvågningsvideo af et voldeligt røveri på YouTube, er blevet anmeldt til politiet for at have overtrådt loven.
"Ja, vi har overgivet sagen til politiet," siger kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen til Computerworld.
Hun ønsker ikke at udtale sig yderligere, da sagen nu ligger hos politiet.
På Danmarks Journalisthøjskole i Århus mener afdelingsforstander i mediejura, Oluf Jørgensen, at anmeldelsen er efter bogen.
"Reglerne er ganske klare på det her område. Der er en specifik regel om tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed i persondataloven. Den er vedtaget for et års tid siden, og den siger klart, at det man må, når man optager tyve og andre, der bryder ind, er at aflevere eller videregive det til politiet, men man må ikke selv lægge det på nettet," siger Oluf Jørgensen.
"Så er det op til politiet, efter de regler, der er i retsplejeloven, at vurdere og afgøre, om der skal offentliggøres noget som led i en efterlysning."
Ikke tage hensyn til gerningsmænd
At dele af klippet blev vist på den landsdækkende tv-kanal, TV 2, er uden betydning for lovligheden af at lægge overvågningsvideoen ud på nettet.
"Det har ingen indflydelse på lovligheden, men det er muligt, at det får indflydelse på strafudmålingen, men reglen er stadig klar: Det er politiets afgørelse," siger Oluf Jørgensen.
Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, har tidligere over for TV 2 Østjylland udtrykt forståelse for guldsmedens handling.
"I den konkrete sag er det kun ofre og gerningsmand, der bliver offentliggjort billeder af. Jeg går ud fra, at guldsmeden har clearet med sine ansatte, at han sender billederne ud, og man skal efter min mening ikke tage hensyn til røveren i denne situation. Jeg synes, det er grotesk at gå efter ofret i denne sammenhæng," sagde Karen Hækkerup til TV 2 Østjylland sidst i februar måned.
Må ikke bare lægge hvad som helst på nettet
Men det synspunkt deler juraeksperten ikke.
"Det, som Folketinget vil undgå, er, at hvem som helst lægger hvad som helst på nettet, som de har optaget med et kamera af folk, der mere eller mindre velkomment besøger dem. Det er en vurdering som politiet må foretage," siger Oluf Jørgensen.
"Den saglige vurdering går for det første på, at det ikke handler om bagatelkriminalitet, og dernæst om det er nødvendigt af hensyn til politiets efterforskning, så man undgår, at man usagligt udstiller og hænger folk ud på nettet. Det må kun ske, når det er nødvendigt for, at politiet kan finde frem til, hvem der har begået en væsentlig kriminalitet. Og det, må jeg sige, at jeg synes, er meget fornuftigt, velovervejet og klart formuleret af Folketinget."
Juraeksperten vurderer, at guldsmeden bliver straffet med en bøde.
Overvågningsvideoen er i øvrigt ikke længere tilgængelig på YouTube.