Software som bare er klar, når browseren er startet. Centraliseret udvikling og opdatering af programmerne, som øjeblikkeligt kan implementeres hos brugeren. Det er bare et par af de fordele, som software as a service (SaaS) tilbyder.
Men hvad med sikkerheden?
Hvad gør man, når vigtige forretningshemmeligheder og data kommer til at være i andres varetægt, og her er der ikke altid at loven beskytter tilstrækkeligt.
Det var et af emnerne under torsdagens paneldebat om software as a service på IT-messen i Bella Center i København.
”Der vil komme EU-regulativer. Når SaaS bliver større, og folk flytter ERP ud af huset, bliver der behov for lovgivning,” sagde Anders E. Trolle-Schultz, salgsdirektør i Crayon.
Stil krav til sikkerheden
Indtil lovgivningen er på plads, er det op til firmaerne selv at afgøre, om de får en tilstrækkeligt sikker løsning.
”Man skal være omhyggelig. Det er et spørgsmål om de betingelser, som man går med på,” fortalte Bjørn Skou Eilertsen, CRM sales lead hos Microsoft Danmark.
Budskabet fra Bjørn Skou Eilertsen var, at kundernes krav vil forme markedet og presse udbyderne af SaaS-løsninger til at øge sikkerheden.
”Der er behov for, at kunderne ved, hvad de har at rette sig efter. Teknologien er klar, før det juridiske er på plads,” sagde han.
FORTSÆTTES
Generationen uden bekymringer
Et af problemerne bliver, at de kommende it-vante medarbejdere ikke vil bekymre sig alt for meget om sikkerheden.
De er en del af en generation, som er godt bekendt med tjenester som Facebook, og som bruger den slags hjemmesider som en fast del af deres hverdag uden nogen større problemer eller behov for at skulle tænke i sikkerhed.
Overgangen fra almindelige hjemmesider til eksempelvis at bruge software, som er baseret online, kan give anledning til problemer, når der bliver tale om vigtige forretningsdata.
”Den generation, som er på vej ind, vil syntes at mail er »totalt oldschool.« De har ikke nogen bekymringer om det nu også er der i morgen,” forklarede Peter Suhr, direktør i Gartner.
Manglende vurdering af sikkerheden
For medarbejderen som sidder i en afdeling, og gerne vil bruge en tjeneste som udbydes som SaaS, er problemstillingen yderst relevant.
Få klik og så kan man være i gang med et regneark eller en præsentation via internetbrowseren. Det vil være særdeles svært at styre for en it-ansvarlig og risikabelt, hvis der ikke tages højde for sikkerheden.
”Man bliver nødt til at finde ud af hvilke områder, man ikke må gå ud til med SaaS. Uden retningslinier bliver det meget svært at administrere,” fortalte Lars Fløe Nielsen, vicedirektør i Sitecore.
Indtil lovgivningen endeligt kommer på plads, er SaaS dog stadig et godt alternativ til den gennemsnitlige danske virksomheds nuværende it-system.
”Jeg ville i hvert fald være mere tryg, hvis tandlæger havde data liggende online, i stedet for på gamle pc'ere,” lød det fra Anders E. Trolle-Schultz.