Artikel top billede

Ny chip gør mobil-processorer 10 gange så grønne

Forskere har skabt et nyt chipdesign, der angiveligt vil være 10 gange mere grønt end de processorer, der bruges i mobile enheder.

Computerworld News Service: Forskere ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) har skabt et nyt chipdesign, som de hævder vil være 10 gange mere energi-effektivt som de processorer, der bruges i mobile enheder på nuværende tidspunkt.

Det ny design, der bliver løftet sløret for ved International Solid State Circuits Conference i San Francisco i denne uge, er til brug i bærbar elektronik, såsom mobiltelefoner, PDA'er og endda implanterbart medicinsk udstyr.

Hemmeligheden bag den forbedrede energi-effektivitet ligger i at få chipsene til at fungere ved en lavere spænding.

Det forklares i en rapport af Joyce Kwong, en studerende på overbygningen ved MIT's afdeling for elektroteknik og datalogi og medlem af det projekthold, der designede chippen.

De fleste af de mobile processorer, der nu er i brug, kører ved omkring en volt, ifølge Kwongs rapport. Men MIT's ny design har kun brug for 0,3 volt, ifølge rapporten.

Længe batterilevetid

"Spænding er afgørende," fortæller Jim McGregor, analytiker hos In-Stat i Scottsdale, Arizona.

"Der presses flere og flere funktioner ind i alle disse håndholdte enheder. At nedsætte spændingen gør det muligt at øge kompleksiteten i chippen for at kunne håndtere flere funktioner, og det øger også batterilevetiden, hvilket er en kritisk komponent i mange anvendelser."

McGregor forklarer, at når man bruger standardligningen til at udregne, hvor meget strøm en chip vil forbruge, sættes spændingen i anden potens. Det betyder, at det er afgørende for at reducere strømforbruget, at man tæmmer spændingen.

"Hvis spændingen øges, ser man en vældig stigning i strømforbrug. Men hvis spændingen reduceres, ser man et tilsvarende fald i strømforbrug," siger han.

Standard-procedure

Dean McCarron, direktør for Mercury Research i Cave Creek, Arizona, bemærker, at i 1960'erne og i de tidlige 1970'ere brugte en gennemsnitlig computerchip omkring 12 volt. 10 år senere var det tal nede på fem volt, og det faldt først til en til to volt inden for de sidste tre år, udtaler han.

"At sætte spændingen ned er faktisk standard-proceduren for at nedsætte et systems strømforbrug," siger McCarron.

"Udfordringen er, at når spændingen når et vist niveau, som regel mellem 0,8 og 0,9 volt, bliver det vanskeligere at få chippen til at fungere ordentligt. Faktisk, så mente man, at 0,9 var bundgrænsen, og de her fyre har altså brudt gennem gulvet."

Kwongs rapport fortæller, at det ny chipdesign er i proof-of-concept-stadiet, mens forskere ved MIT forudsiger, at det vil blive tilgængeligt "om fem år, måske tidligere."

MIT-forskerne arbejdede på chipdesign-projektet sammen med et hold fra Texas Instruments. Projektet blev delvist finansieret af en bevilling fra det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Det var ikke muligt at få nogen officiel kommentar fra MIT om bevillingens størrelse eller projektets samlede omkostning.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere