Artikel top billede

Den digitale legeplads er et hit for dine børn

Klumme: Frygt ikke børnenes computerspil. Er du en god forælder, bør du oprette en spiller i World of Warcraft og spille med dine børn. For den digitale legeplads har mange fællestræk med den fysiske.

“Nu har du altså siddet længe nok foran skærmen. Skal du ikke ud at lege? Da far var ung, var vi altid ude på vejen eller legepladsen.”

Computeren, det alsidige og bekvemme legetøj, har efter nogles mening taget overhånd.

Andre påpeger begejstret børnenes rolle som frontløbere i det digitale årtusind.

Frem for blot at fordømme eller fejre udviklingen skulle børnenes ældre forbilleder måske være mere proaktive i forståelse af og deltagelse i børnenes brug af computere.

Men hvad laver børnene egentlig på nettet?

En undersøgelse fra 2007 fra Medierådet viser, at fra 9-11 år drejer det sig mest om spil, og derefter bliver det mere kommunikation og information.

Det sociale er i centrum

Fra 13-14 års-alderen er Messenger, Arto, Habbo og Myspace øverst på hitlisten.

Det er altså det sociale, der er i centrum; computeren berøver således ikke børnene deres sociale samvær, den sætter det i nye rammer.

Virtuelle fællesskaber har naturligvis nogle ulemper sammenlignet med fysisk leg. Børnenes fysisk kommunikative evner udvikles ikke i samme grad, såsom gestik og ansigtsudtryk, og det involverer åbenlyst ikke fysisk udfoldelse og dermed motion.

Men til gengæld øves de i at læse og skrive, ikke bare til deres nærmeste venner, men til mennesker fra forskellige dele af verden på engelsk.

De lærer en samtaleform på andre vilkår end den verbale – jeg har brugt chat adskillige gange til at kommunikere med indiske programmører, hvor der simpelthen opstod for mange misforståelser i telefonen; så kan man også læse svar flere gange, få overblik over samtalen og man har en fuld log af hvad, der blev aftalt.

Man lærer altså kompetencer, der senere kan bruges i erhvervslivet.

Gruppedynamik

De virtuelle fællesskaber kan også være lærerige miljøer om gruppedynamik.

I spil som World of Warcraft og klaner i online- spil konstrueres avancerede grupper med skrevne regelsæt for kommunikation og roller – erfaring som kan være værdifuld i en fremtidig virtuel virksomhed med partnere over hele verden.

Carsten Jessen, forsker i blandt andet legekultur og børn og digitale medier, forklarer udviklingen med mindre fysisk leg således:

Børn “arvede” tidligere lege fra ældre børn, men i dag er de mere adskilte i institutioner, og gaden er for farlig at lege på.

I mangel af “legeinstruktører” er legeredskaberne relateret til medier i dag; fjernsynet viser, hvordan du leger med pokemon-kort, og computerspillet indeholder reglerne – inspiration og regler er vedhæftet redskabet.

Jeg tror børns ældre forbilleder: Forældre, søskende, lærere, kan skabe og hjælpe med at forme børnenes legeoplevelser og dermed læring.

Frem for et meningsløst platformspil kan man spille multiplayer “tegn og gæt” på nettet med engelske ord, hvor forældrene deltager.

Hos mine forældre fik jeg for nylig min teenage-søster til selv at finde en opskrift på nettet, hvor jeg så købte ind, og hun styrede madlavningen, mens jeg hjalp til.

Opret en spiller i World of Warcraft og spil med din søn.

Du vil forstå, hvordan den digitale legeplads faktisk har mange fællestræk med den gammeldags, selvom det ikke er en erstatning.

Af Mads Schjølin, direktør for Detectum.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere