Artikel top billede

Nye branchekoder skal lette virksomheders hverdag

Virksomheders hverdag skal blive nemmere, når Danmarks Statistik får opdateret omkring 800.000 sager i databaser som CVR.dk med nye branchekoder. Arbejdet er foregået hen over julen.

Danmarks Statistik arbejder i disse dage på højtryk for at give alle danske virksomheder nye branchekoder.

Arbejdet begyndte lige før jul og betyder at mere end 800.000 sager i virksomhedsdatabaserne skal opdateres.

Det fortæller Steen Eiberg Jørgensen, der er leder af afdelingen for erhvervsstatistik hos Danmarks Statistik.

Arbejdet er den største omlægning siden 1993, hvor erhvervslivet sidst fik nye branchekoder.

Dengang fik alle virksomheder branchekoder på seks cifre i stedet for de hidtidige fem, fortæller afdelingslederen.

Omlægningen har betydning for en lang række myndigheder. Danmarks Statistik arbejder nemlig sammen med både Arbejdsmarkedsstyrelsen og Skat om op mod 90 procent af de berørte data.

Og det betyder, at blandt andet Erhvervs- og Selskabsstyrelsens CVR-register har været lukket for opslag hen over julen og først ventes tilbage i funktion den 2. januar.

Selvom arbejdet overordnet er skredet frem som det skulle, så har mindre ting alligevel drillet arbejdet, fortæller Steen Eiberg Jørgensen.

”Overordnet er det gået som det skulle, men der har da været nogen nedbrud i systemerne mellem Danmarks Statistik og CVR,” siger Steen Eiberg Jørgensen.

Nedbrudende skyldes ifølge Steen Eiberg Jørgensen at der skulle sendes omkring 800.000 såkaldte sager eller opdateringer. Og det er lige så meget data som de to myndigheder normalt udveksler på seks år.

”Og når man prøver at sende det af sted på en weekend, så belaster man jo systemerne ekstremt. Og det har da givet nogle udfordringer og nedbrud,” siger Steen Eiberg Jørgensen

Problemerne er typisk opstået på grund af køer, der løb fulde. Men ved at rette tømningstidspunktet fra eksempelvis en gang i døgnet til hver anden time kom problemet under kontrol.

Alligevel mener afdelingslederen af systemerne overordnet har været fint gearet til den massive omlægning.

Ifølge Steen Eiberg Jørgensen kører oplysningerne hos Danmarks Statistik på databaser fra Oracle, mens IBM har store servere stående hos CVR.

Da erhvervslivet sidst fik nye branchekoder i 1993 ændrede man branchekoderne fra fem til seks cifre, så antallet af koder voksede fra omkring 300 til 825 koder.

”Nu går det den anden vej. Nu går vi fra 829 koder til 726 koder,” siger Steen Eiberg Jørgensen.

Selvom antallet af koder er færre, er der ikke kun tale om sammenlægninger af brancher. Man skiller også adskillige brancher ad.

”Man har ændret sig fra et industrisamfund over til forretningsservice. Så i brancher som it og servicesektoren har man lavet mange flere brancher end man havde før, siger Steen Eiberg Jørgensen.

Virksomhedernes branchekoder er internationalt bestemt.

De første to cifre er på FN-niveau. Det betyder at man har de samme cifre i hele verden.

De næste fire cifre i koden er på EU-niveau, mens de sidste to cifre bruges til at holde styr på brancherne indenfor Danmarks grænser.

Med de nye branchekoder stiger andelen af EU-koder fra lidt over 300 til 520 branchekoder. Til gengæld er den danske underopdeling faldet med omkring 100.

Ifølge Steen Eiberg Jørgensen har man haft en interesse i at begrænse antallet af danske underopdelinger for at mindske byrden for virksomhederne.

I praksis betyder det, at stort set alle danske underopdelinger i industrien i fremtiden er væk, fortæller Steen Eiberg Jørgensen.

Mens de nye branchekoder gør det nemmere at være virksomhed, er statistikerne hos Danmarks Statistik mindre glade for omlægningen.

Når man arbejder med statistik er det nemlig rarest at have lange tidsserier uden brud, siger Steen Eiberg Jørgensen.

Selvom arbejdet har været ramt af nedbrud, vurderer Steen Eiberg Jørgensen at arbejdet kan være færdigt i dag.

"Vi glæder os meget til vi kommer helt i mål og kan få en god weekend," siger Steen Eiberg Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere