Spar energi med Intels ny processor

Intel præsenterede i går den længe ventede serie af energieffektive microprocessorer med navnet Penryn, der er designet til at levere bedre grafik og applikationsafvikling, samt forbedrede virtualiseringsmuligheder.

Computerworld News Service: Intel er gået sammen med 40 producenter af udstyr, for at levere de Penryn-baserede Xeon og Core 2 processorer, der blev præsenteret søndag.

Producenter som HP og Lenovo har allerede annonceret, at de vil udsende desktop-modeller med Penryn-baserede quad-core Xeon 5400 processorer. Senere vil de præsenterer servere baseret på Penryn.

"Processorerne er fremstillet i en 45-nanometer proces, og har mindre transistorer, hvilket betyder et mindre strømtab, og gør dem hurtigere og energieffektive end de tidligere 65 nanometer-processorer," siger Stephen Smith fra Intel.

Klokfrekvensen hæves

"Det mest strømkrævende Penryn-baserede system vil kun forbruge 120 watt. Penryn-notebooks, der forventes på markedet i første kvartal 2008, vil bruge 25 watt," siger Stephen Smith.

De nuværende 65 nanometer notebooks bruger 35 watt.

"Samtidig med, at de bruger mindre strøm, hæves klokfrekvensen. Processorerne giver en 40 til 60 procents forbedring af video og billedevisningen.

Nye instruktioner på processoren øger hastigheden for billedmanipulering og encoding af high definition video," siger Stephen Smith.

Intels Penryn processor til spil-systemer, Intel Core 2 Extreme QX9650 45 nanometer quad-core-processor, udnytter også instruktionerne og får en større cache, der giver bedre grafik og video, siger han. Samtidig giver forbedringer af hardwaren virtuelle maskiner en 75 procent hurtigere opstart.


Uden bly og halogen
Penryn er ifølge Stephen Smith en ny æra i måden, Intel fremstiller chips på. Processorerne er de første, der anvender high-k metal-gate transistorer.

Processorerne indeholder ikke bly, og i andet halvår af 2008 vil Intel producere chips, der er halogenfri.

Intel vil udsende 12 nye quad-core Intel Xeon 5400 server-chips i november, med klokfrekvenser fra 2 til 3,20 GHz og 12 Mb cache. I december kommer der tre dual-core Xeon 5200 server chips med en klokfrekvens på op til 3,4 GHz og 6 Mb cache.

Intel vil levere 45-nm Penryn processorerne i flere faser. I første kvartal 2008 vil de udsende Core 2 Quad og Core 2 Duo processorerne til desktopcomputere. I samme kvartal kommer Core 2 Extreme og Core 2 Duo til bærbare.

"Penryn er et markant follow-up på 65-nm Core 2 processoren fra sidste år," siger Dean McCarron, analytiker hos Mercury Research.

"En masse brugere af arbejdsstationer og spil-entusiaster er meget interesserede i Penryns forbedrede ydeevne og hurtigere media-afvikling," siger han.

Mange venter på Nehalem

"Selv om Penryn levere en lidt bedre performance, så er der ikke tale om en væsentlig ændring i arkitekturen," siger Nathan Brookwood, analytiker hos Insight 64.

I stedet for at opgradere til Penryn, mener Nathan Brookwood, at mange vil vente på Nehalem, der er den næste store overhaling af Intels chip-arkitektur.

Nehalem forventes klar i løbet af 2008.

"Folk, der har behov for at købe hardware nu, vil investere i Penryn-systemer. Det er ikke en massiv opgradering til bærbare og desktopmodeller," siger Nathan Brookwood.

Prisen på Penryn-processorne vil være i området fra 900 til 6.500 kroner (ved køb af 1.000). Intel Core 2 extreme QX9650 quad-core koster 5.000 kroner per styk ved køb af 1.000.

Oversat af Bo Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere