Danske it-folk arbejder sort for millionbeløb

Hvert år udføres der sort arbejde i Danmark for en markedsværdi på 46 milliarder kroner, vurderer Rockwool Fonden. Heraf udgør it-arbejde omkring 100 millioner kroner.

Danskerne får udført programmering af hjemmesider, installering af pc-programmer og pc-reparation i stor stil uden om skattefar.

I en undersøgelse fra Rockwool Fonden i 2004/05 var det omkring 2½ procent af dem, der havde arbejdet sort, som havde gjort det inden for it.

I gennemsnit havde de brugt knap 1½ time om ugen på det - noget mindre end gennemsnittet for alle, der havde arbejdet sort.

Tallet er dog behæftet med usikkerhed, da der er tale om få respondenter i denne gruppe, understreger forsker Claus Larsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

"Selvom der er usikkerhed omkring, at det lige er 1% af de sorte arbejdstimer, der ligger inden for it, er det klart, at der under alle omstændigheder er tale om sort it-arbejde for millioner af kroner," siger han.

Han pointerer da også,, at med de mange computere i de danske hjem, skulle det være underligt om det slet ikke eksisterede.

"Hvis man kender en, der for eksempel kan reparere ens computer, så går nogen derhen i stedet for ned i butikken," siger han.

SKAT har ikke tjekket

SKAT har ikke gjort noget særskilt for at afsløre sort it-arbejde hos privatpersoner.

"Vi må ikke brase ind af døren i private hjem. De kan kun blive fanget ved ligningsopgørelser, hvor vi ser om folks værdier og indtægter langt overstiger det, som deres job typisk giver," siger kontrolchef Susanne Reinholdt fra SKAT.

Hun vil dog ikke afvise, at man i fremtiden holder ekstra øje med it-kyndige folk, for eksempel ved at se på it-titler i SKATs systemer.

"Men vi skal jo ligesom have en indgangsvinkel. Vi kan jo ikke fare rundt som hovedløse kyllinger og lede efter et eller andet," siger hun.

Hun henviser til, at SKAT som led i bekæmpelse af rocker-kriminalitet gik målrettet efter personer, hvor formue og reelle indtægter slet ikke hang sammen.

"Men der havde politiet så godt kendskab til personerne, at de kunne udpege dem, som vi skulle tjekke," siger Susanne Reinholdt.

Hos SKAT understreger man, at der i loven ingen bagatelgrænse findes for, hvornår der er tale om sort arbejde.

Men i praksis jagter myndighederne ikke helt små sager, hvor en nabo får en flaske rødvin for at få en computer og printer til at fungere.

Nybagte boller for en pc

Et andet eksempel, hvor bagatelgrænse formodentlig rammes, er i Sverige.

Her gik forleden en historie rundt i medierne om en mor, der ikke havde råd til en computer til hendes teenagebørn.

Derfor indrykkede hun en annonce i avisen om, at hun vil bytte 100 friskbagte boller med en pc.

Fire it-fyre fra et spilfirma henvendte sig, og fik de friskbagte boller med hjem til kollegaerne.

Læs også: "Sort arbejde supplerer min SU."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere