It-fagforeningen Sam-Data er ikke overrasket over de lave lønninger i spilbranchen, som Computerworld tidligere har skrevet om.
Fagforeningen vurderer nemlig generelt branchen til at være noget lavere end den øvrige it-branche.
"Der er jo mange unge, der gerne vil ind i spil-branchen. Derfor siger de ja til nogle dårlige vilkår, primært i virksomheder, der ikke har overenskomst. Det betyder, at der via overenskomst ikke er fastsat vilkår for blandt andet overarbejde, pension eller en ordentlig løn," siger faglig sekretær Trine Hjorth fra Sam-Data.
Hun påpeger, at disse forhold ikke gælder alle steder i spilbranchen, men det er et meget udbredt fænomen.
Ansatte bør kende sin værdi
"Det virker som om, at de ansatte ikke er klar over, at it-markedet er deres. Der mangler jo en masse hænder og hoveder i branchen, og derfor skal en nyansat kende sit værd og ikke være nervøs for at kræve en ordentlig betaling, også selvom det er en attraktiv branche," lyder det fra Trine Hjorth.
Sam-Data anbefaler derfor de medlemmer, der ønsker at arbejde computerspilsfirmaer, til fra begyndelsen at forhandle en ordentlig løn.
"Hvis man fra begyndelsen forhandler en for lav løn, så kan det være ekstremt svært og tage rigtig mange år, før man kommer op på en rimelig gennemsnitsløn," siger Trine Hjorth.
Hun påpeger derfor, at de mange håbefulde computerspilsaspiranter underbyder hinanden på løn, hvilket ender i en ond cirkel med lave lønninger i spilbranchen, hvilket i sidste ende falder tilbage på dem selv.
Skævvrider statistik
Også hos Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, har juridisk konsulent Mette Frobøse kendskab til den relativt lave løn i spilbranchen via de kontrakter, som hun ser minimum en gang om måneden.
"Generelt ved vi godt, at nogle ny-uddannede accepterer en lavere løn, fordi de vil have foden inden for døren – især når det gælder om at arbejde spændende steder som computerspilsbranchen. Det blander vi os naturligt ikke i, men de skal samtidigt vide, at deres lave lønninger er med til at skævvride vores lønstatistik samt anbefalinger til minimalløn i en negativ retning," siger Mette Frobøse.
Derfor anbefaler IDA også sine medlemmer til at være stå fast, når det kommer til arbejdsforholds- og lønforhandlingerne.
Ingen glamourtilværelse
It-fagforeningen Prosa har efter en rundringning til medlemmer i spilbranchen ikke så meget at udsætte på spilfirmaerne.
"De ligger ikke forfærdeligt meget lavere end gennemsnittet. På den anden side så er der måske mange med drømme om en international karriere med spændende produkter, der må sande, at det ikke altid er en glamourtilværelse at lave spil." lyder det fra faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen hos it-fagforeningen Prosa.
Computerworld tager temperaturen på den danske computerspilbranche med en serie om virksomheder, deres produkter og deres udfordringer. Har du en historie, så mail til Mads Elkær