Efter at have kørt et parløb med Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) på de statslige it-aftaler dropper Finansministeriet nu samarbejdet, når de statslige indkøb går ind i den såkaldte fase to til sommer.
I stedet vil de nye it-udbud vedrørende pc'er, telefoni, servere og så videre blive varetaget direkte af Finansministeriet.
"Der er ikke noget nyt i, at staten indgår sine egne indkøbsaftaler. Det er set på mange andre områder før. De nye statslige indkøbsaftaler er en naturlig del af det statslige indkøbsprogram, hvor de indkøbsområder, som går på tværs i staten, skal effektiviseres," forklarer kontorchef Signe Lynggaard Madsen fra Finansministeriets indkøbssekretariat.
Hun vil ikke udtale sig om de konkrete årsager til, at Finansministeriet har valgt at skære SKI fra i de fremtidige it-udbud.
En af grundene kan dog være, at SKI skummer én procent af alle Finansministeriets it-aftaler, hvilket forhøjer priserne hos de få leverandører, som staten vælger at købe ind hos.
Finansministeriet ejer selv 55 procent af aktieselskabet SKI, hvor Kommunernes Landsforening (KL) sidder på 45 procent.
ITEK: Fornuftig brud
Direktør Tom Togsverd fra Dansk Industris it-branchesammenslutning, ITEK, kan godt se det fornuftige i skilsmissen.
"Staten har et problem med SKI, fordi Finansministeriet selv udbyder flere og flere og aftaler for at spare penge. Dermed bliver SKI overflødigt for staten. Så min vurdering er, at SKI kun har sin eksistensberettigelse, hvis organisationen kan handle med kommunerne," forklarer han.
I den nuværende statslige rammeaftale for pc'er har otte kommuner valgt at hoppe med på vognen.
Hverken Finansministeriet eller SKI har data på, hvor mange kommuner, der forventes at springe på Finansministeriets fase to indkøb.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SKI angående bruddet på de statslige it-indkøb.