IBM og AMD samarbejder om chip-teknologi

Fremtidens mikrochips fra IBM og AMD skal baseres på 65 og 45 nanometer produktionsteknologi. Den udvikler firmaerne sammen.

Nyhed

Hvis processorer skal blive hurtigere og mindre strømkrævende, kræver det ny teknologi. Transistorerne i den enkelte mikrochip og metalforbindelserne mellem dem skal have mindre dimensioner. Disse teknologier til fremtidens chips vil IBM og AMD samarbejde om at udvikle.

De to selskaber vil arbejde sammen om at udvikle metoder til at fremstille chips med 65 og 45 nanometer kobberteknologi på 300 millimeter wafers. En nanometer er en milliontedel millimeter, og størrelsen i nanometer er et mål for karakteristiske dimensioner i chippen.

En wafer er den silicium-skive, som mikrochips skæres ud af. Jo større wafer, des billigere chips. I øjeblikket fremstilles de fleste chips på wafers med en diameter på 200 millimeter.

Både IBM og AMD er tæt på at begynde fremstilling af mikrochips med 90 nanometer (0,09 mikron) teknologi. Generationen herefter er 65 nanometer, og firmaerne regner med, at de første produkter baseret på 65 nanometer teknologi dukker op i 2005. Et par år efter hedder det 45 nanometer.

For at komme ned i så små dimensioner, er det nødvendigt at tage nye materialer i brug. IBM og AMD vil benytte silicon-on-insulator (SOI) teknologi, hvor der placeres et lag elektrisk isolator mellem transistorerne og det underliggende silicium-lag. Det betyder mere effektive transistorer og tillader dermed højere clockfrekvenser.

Når metalbanerne mellem transistorerne bliver tyndere, stiger modstanden i dem, og det betyder større strømforbrug og dermed højere varmeudvikling. For at imødegå dette problem, bruger chipproducenterne metal med lavere modstand, nemlig kobber i stedet for aluminium. Kobberteknologi har været benyttet i et par år, og IBM og AMD vil fortsat bruge kobber i de kommende mikrochips.

Når chippens dimensioner bliver mindre, kommer metalbanerne også til at ligge tættere sammen, og der kan opstå elektrisk støj i chippen, fordi strømmen i en metalbane påvirker nabobanerne. Derfor er det nødvendigt at finde materialer, der kan isolere banerne bedst muligt fra hinanden. Det er endnu en udfordring for chipproducenterne, og det vil IBM og AMD selvfølgelig også kigge på.

Det er for øvrigt ikke noget nyt, at AMD samarbejder med IBM omkring chipteknologi. AMD har for længst erklæret, at fremtidige processorer fra firmaet vil blive produceret med IBM's SOI-teknologi, som IBM selv har benyttet i et stykke tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere