Danmarks største teleselskab, TDC, hilser et bredbåndsudspil fra Socialdemokraterne, som skal sikre alle danske husstande adgang til bredbånd i 2009, velkommen.
"Det er et rigtigt interessant udspil," siger Jens Hauge, vicedirektør hos TDC med ansvar for regulatoriske forhold.
Socialdemokraterne vil blandt andet nå målet om bredbånd til alle ved at tvinge TDC til at levere bredbånd til de 40.000 husstande, der i dag er afskåret fra lynhurtigt internetsurf.
Det får dog ikke TDC til at løbe skrigende bort.
Op til politikerne
"TDC kan sørge for, at alle danskere får adgang til bredbånd inden 2009, hvis det er det, politikerne beslutter," siger han.
Han fortæller, at TDC sandsynligvis vil levere bredbånd til de 40.000 husstande via en blanding af forskellige teknologier.
"Vi mener ikke, at dette forsvarligt kan gøres ved hjælp af en enkelt teknologi, så det ville blive en kombination af både kablede og trådløse bredbåndsalternativer," siger han.
Han slår samtidig fast, at det nu er op til politikerne, hvis deres løfter om bredbånd til alle skal blive til virkelighed.
"Socialdemokraternes udspil er interessant, da grundtanken er, at hvis samfundet ønsker 100 procents bredbåndsdækning, så er det ikke noget, der kommer af sig selv. Markedet kommer aldrig til at tilbyde de 40.000 husstande bredbånd, hvis det skal baseres på en sund business case," siger Jens Hauge.
Bred politisk opbakning
Han har noteret sig, at en fuld bredbåndsdækning af Danmark også står højt på videnskabsminister Helge Sanders ønskeliste, så umiddelbart ser der ud til at være bred politisk opbakning til ambitionen.
Videnskabsministeren har dog lanceret en anden løsning end Socialdemokraterne, da han har lovet bredbånd til alle inden 2011, hvilket skal sikres gennem en landsdækkende licens til trådløst bredbånd, som sendes på auktion i juni.
Men den fremgangsmåde advarer Jens Hauge i mod:
"Det giver ganske enkelt ikke 100 procents dækning, hvilket også klart fremgår af det forslag, som har været sendt i høring," siger han.
Derfor er TDC også mere lun på Socialdemokraternes forslag, hvilket givetvis også hænger sammen med, at TDC som modydelse slipper for en række forpligtigelser i fremtiden.
Det gælder eksempelvis TDC's forsyningspligt på ISDN-opkoblinger, som Socialdemokraterne vil ophæve, da teknologien er forældet.
Det samme gælder for en række særordninger, eksempelvis de maritime nød- og sikkerhedstjenester, som ifølge Socialdemokraterne fremover bør varetages af det danske samfund frem for et privat selskab.
Socialdemokraterne har regnet sig frem til, at det vil koste samfundet 70 millioner kroner om året, hvis TDC bliver fritaget for de maritime nød- og sikkerhedstjenester, mens regeringens bredbåndsløsning vil koste forbrugeren op til 120 millioner kroner om året, som følge af, at bredbånd i de tyndt befolkede området vil blive solgt dyrere end på landsbasis.