GeForce FX sætter nye rekorder

Nvidia har annonceret efterfølgeren til GeForce4. Grafikchippen er utvivlsomt verdens hurtigste, men den kommer tidligst på markedet til februar.

Nyhed

Den amerikanske grafikgigant Nvidia har benyttet den store IT-messe Comdex til at løfte sløret for firmaet kommende grafikprocessor. Navnet bliver GeForce FX, og denne efterfølger til GeForce4 får en clockfrekvens på mindst 500 MHz.

Grafikchippen fremstilles med 0,13 mikron kobberteknologi af taiwanske TSMC. Den består af 125 millioner transistorer. Hvis planerne holder, starter masseproduktionen i januar, så de første grafikkort kan nå ud i butikkerne til februar.

GeForce FX skal parres med DDR2 grafikhukommelse, der kan klare en båndbredde på fire gigabyte i sekundet. Hukommelsens effektive frekvens er 1 GHz, mens kredsene reelt kører med 500 MHz. Til at starte med er det kun Samsung, der kan levere disse RAM-kredse.

Chippen har otte pipelines, hvilket vil sige, at den kan beregne otte pixels pr. clockcyklus, lig med fire milliarder pixels i sekundet.

De beregnede pixels kan beklædes med 16 overflader pr. clockcyklus, og det er dobbelt så mange, som konkurrenten ATI's Radeon 9700 Pro kan klare.

Sædvanen tro introducerer Nvidia ikke en ny grafikchip, uden at vi skal lære et par nye frække ord. Denne gang kalder Nvidia selve kernen i chippen for CineFX, der skal lede tanken hen på filmiske effekter. Teknologien til antialiasing, altså fjernelse af takkede linjer i billeder, kaldes Intellisample.

CineFX kan klare vertex shaders 2.0+ og pixel shaders 2.0+, og det betyder, at GeForce FX kan programmeres i en grad, så grafikken bliver mere livagtig end hidtil set. Faktisk kan chippen behandle 1.024 instruktioner hver clockcyklus, og det kan for eksempel give ild og røg eller pels, der ser realistisk ud. CineFX indebærer, at programmeringsfladen DirectX 9.0 understøttes.

Realistisk grafik indebærer også præcise farver, og her sætter GeForce FX også en ny standard. Chippen kan behandle 128-bit farver, svarende til 32-bit med flydende komma for hver af farvekanalerne rød, grøn og blå samt alpha, der fortæller noget om den enkelte pixels gennemsigtighed. Den præcise behandling af farverne har ikke mindst stor betydning for lyseffekter.

Der kommer grafikkort med GeForce FX fra en række producenter, blandt andre ASUS, Gainward, Leadtek og MSI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere