Pentium 4 får ny køler

Køling er alfa og omega, når det handler om at holde hurtige processorer stabile. Vi kigger nærmere på den køler, der skal forhindre kommende udgaver af Intels Pentium 4 processor i at blive overophedet. Vi har også snakket med dr. Ravi Mahajan, der er chef for Intels afdeling for køling af processorer. Her får vi slået Intels mening om luftkøling kontra andre former for køling helt fast.

Ny køler

Hvis selve chippen i en processor skal have en høj ydelse og fungere stabilt, skal dens temperatur holdes under en bestemt værdi. Chippen udvikler hele tiden varme, der skal bortskaffes, og nye processorer kan nemt bruge 60-70 watt ved høj belastning.

Den nye køler fra Intel.
Hvis man har rørt ved en tændt 60 watt elpære, har man en idé om, hvor meget varme der skal bortskaffes. Overfladen på en elpære er endda meget stor i forhold til den ene kvadratcentimeter, der udgår arealet på en typisk mikrochip. Man kan tænke sig til varmetætheden på chippen og de vanskeligheder, der kan være forbundet med at bortlede denne varme.

Dertil kommer, at de forskellige dele af chippen ikke udfører lige meget arbejde, og derfor er der forskel i varmeudviklingen. Visse områder af en 3,06 GHz Pentium 4 har en varmeudvikling på 250 watt pr. kvadratcentimeter. Derfor er chippen forsynet med en varmespreder, så temperaturen blive udjævnet. Sådan et varmespredende metalskjold vil også være en del af AMD's Hammer-processorer.

Designet af varmesprederen på selve processoren er uhyre vigtig, men sprederen er ikke til meget nytte, hvis varmen ikke ledes effektivt bort fra den. Her kommer køleren ind i billedet. Designet af kølere forbedres hele tiden, så effektiviteten højnes, og den køler, som Intel leverer med sin kommende 3,06 GHz Pentium 4 processor, ser lidt anderledes ud, end man er vant til.

En kobberkerne med en høj varmeledningsevne sørger for at modtage varmen fra processoren, og denne varme sendes videre ud i kabinettet via kølefinner og en blæser. De mange kølefinner er bøjet i ganske bestemte vinkler rundt i en oval, og blæseren har ingen ramme. Designet er videnskabeligt udregnet til at give den optimale køling til de kommende processorer i Pentium 4-serien.

Når varmen er sendt ud i kabinettet, skal en kabinetkøler sørge for at sende den videre ud i omgivelserne.

Luftkøling er fremtiden

Processorerne bliver stadig mere strømkrævende, og dermed vil de udvikle stadig mere varme. Intel regner med, at en almindelig pc-processor vil bruge over 100 watt om fem-seks år, og de 150 watt rundes i 2016, hvis beregningerne holder.

Spørgsmålet er, om almindelig luftkøling kan klare fremtidens processorer. Ja, siger dr. Ravi Mahajan, der er chef for den afdeling i Intel, der skal analysere sig frem til den optimale måde at samle og køle en processor.

Han er den person i Intel, der ved mest om en processors termiske egenskaber, og hvordan den bedst kommer af med varmen.

Kravene til en effektiv kølemetode stiger, men efter dr. Mahajans bedste overbevisning vil luftkøling af processorer være den bedste løsning i meget lang tid fremover.

Almindelige kølere med blæser er nemlig simple, pålidelige og billige, og disse kriterier kan andre kølemetoder ikke overholde. Væskekøling eller kompressorkøling er mere effektivt, men det vil aldrig blive udbredt i almindelige pc-systemer, mener dr. Mahajan.

En fortsat teknologisk udvikling inden for fremstilling af processorer, tilhørende kølere og kabinetter vil sikre, at luftkøling vil være tilstrækkelig til at klare de voksende krav mange år endnu, lyder argumentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere