Den danske stat gør klar til WiMAX-auktion i juni

Staten sender i juni en frekvens til trådløst bredbånd på auktion, hvor den, der byder flest millioner, får lov til at bygge et netværk, der skal sørge for, at borgerne i enhver flække i Danmark kan få bredbånd.

Den danske stat forbereder en ny auktion over en telelicens. Auktionen skal finde sted i juni, hvor bydere skal konkurrere om en landsdækkende frekvens til trådløst bredbånd.

Der er dog ingen grund til at regne med, at auktionen fylder 3,8 milliarder kroner i statskassen, som det var tilfældet, da staten for godt fem år siden bortauktionerede licenser til 3G-mobiltelefoni.

Licensen skal sørge for, at borgerne i selv den fjerneste flække på danmarkskortet kan få bredbånd leveret gennem luften.

Auktionen kommer efter mere end to et halvt års overvejelser, der begyndte, da IT- og Telestyrelsen (ITST), som udsteder telelicenser herhjemme, blev bombarderet af licensansøgninger fra virksomheder, der ville levere trådløst bredbånd til danskerne.

Slagsmålet om frekvenserne skyldtes primært store forventninger til den trådløse bredbåndsstandard, WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

Det handler om WiMAX

Den nye auktion omfatter netop en landsdækkende tilladelse i frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme, og der derfor enten er eller kommer biligt standardudstyr.

Auktionen får derfor sandsynligvis karakter af en WiMAX-auktion, selvom licensen er teknologineutral, hvilket vil sige, at der ikke stilles krav til brug af bestemte teknologier.

"Der er dog 99 procents sandsynlighed for, at licensen vil blive brugt til WiMAX," siger teleanalytiker Torben Rune fra rådgivningsvirksomheden Netplan.

Skrappe krav fra Sander

Videnskabsminister Helge Sanders målsætning med auktionen er, at den skal skabe landsdækkende adgang til bredbånd, så det kommer på niveau med adgang til at modtage tv i Danmark senest i 2010.

Derfor skal vinderne af auktionen leve op til en række krav.

Vinderen forpligter sig blandt andet til at bruge licensen aktivt og skal eksempelvis til enhver tid udbyde et bredbåndsprodukt på minimum 512 kbit/s mod brugeren og 128 kbit/s fra brugeren.

Der bliver heller ikke frit spil på prisfastsættelsen af minimumsforbindelsen, da ITST en gang om året fastlægger en maksimal pris for etablering af forbindelsen og abonnementet baseret på markedets gennemsnitspris.

Derudover kommer der også en række krav til placering af både sende- og modtage-antennerne. De kan eksempelvis maksimalt kræves placeret i otte meters højde.

Teleanalytiker: Prisen kan blive høj
I Norge afholdt den norske pendant til ITST, Post- og Teletilsynet, i november 2004 auktion over 25 Wimax-frekvenser i seks geografiske regioner.

Der blev budt på alle frekvenserne og efter 44 auktionsrunder blev der budt 37 millioner norske kroner for licenserne.

I Sverige har en WiMAX-auktion senere i år trukket 1.441 ansøgninger. I Tyskland indbragte en WiMAX-auktion i fjor 417 millioner kroner.

Teleanalytiker Torben Rune ønsker ikke at spå om, hvad hammerslag ender på ved auktionen i juni.

"Det er helt umuligt, da der er tale om en lukket budrunde. Hvis en ny spiller på telemarkedet melder sig ind kampen, så kan det være, at der bliver skruet voldsomt op for buddene for at sikre sig licensen," siger han.

Måske kun en byder

Han er dog lidt usikker på, hvor stor interessen for den nye auktion bliver.

"Ved den seneste auktion i december i fjor, var jo det kun et selskab, der bød. Jeg kan forestille mig, at det også i denne omgang vil være etablerede FWA- og WiMAX-selskaber, der byder," siger han.

Derudover peger han på elselskaber og bredbåndsselskaber som mulige bydere. Han vil heller ikke afvise, at de etablerede teleselskaber kan finde på at byde ind.

Herhjemme er selskabet Danske Telecom/Clearwire allerede i luften med Wimax-forbindelser til private, da selskabet har sikret sig de nødvendige licenser. Derudover tilbyder Butlernetworks Wimax-bredbånd til erhvervslivet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere