Ud med sproget, Bertel Haarder

Danmark uddanner for få unge på it-uddannelserne. Hvorfor kan vi ikke gøre det bedre? Undervisningsminister Bertel Haarder (V) giver fem skarpe svar på fem skarpe spørgsmål.

Hvorfor kan Danmark ikke uddanne flere unge inden for it-fagene?

- Det kan vi også. Vi er netop igang med at lave nogle bedre uddannelser, som gerne skulle tiltrække flere unge og sørge for, at færre falder fra undervejs i uddannelsen. Det drejer sig blandt andet om en revision af datamatikeruddannelsen, en ændring af multimedie- designeruddannelsen, så den får en skarpere it-profil, samt udvikling af en ny KVU-uddannelse (kortere videregående uddannelser) inden for IT og økonomi.

- Hertil kommer, at vi undersøger mulighederne for at etablere professions- bacheloruddannelser, der bygger videre på vores KVU-uddannelser. Der er behov for, at studerende kan specialisere sig inden for programmering, systemintegration, web- og spiludvikling samt inden for udvikling af netværk.

Hvad vil du gøre for at skaffe flere it-studerende?

- Jeg vil lave bedre og mere attraktive uddannelser. Det er vi som nævnt allerede i færd med. Og i fremtiden forventer jeg, at der indgår praktik i alle uddannelser. Men det hjælper jo ikke med flere it-studerende, når frafaldet for alle it-uddannelser er så stort.

- Derfor har ministeriet igangsat en undersøgelse af, hvorfor gennemførelsen er så lav. Undersøgelsen skal danne grundlag for initiativer, der kan medvirke til at fastholde de studerende i uddannelserne til de har gennemført dem. Undersøgelsen udføres af Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut.

Har du begået fejl i rekrutteringen af de unge til it-branchen?

- Nej, det mener jeg ikke. Der har jo længe været rift om de unge, og det stiller større krav om, at uddannelserne appellerer til et bredere udsnit af unge, og at IT-branchen profilerer sig som en attraktiv arbejdsplads.

Hvordan er chancerne for at vende tilgangen til it-uddannelserne?

- De er rigtig gode, hvis vi lykkes med at lave nogle bedre uddannelser, og hvis arbejdsmarkedet fortsat spiller konstruktivt med i dette arbejde blandt andet ved at stille praktikpladser til rådighed for de studerende.

Hvornår - hvis nogensinde - kommer gennembruddet for it-uddannelserne?

- Det vigtigste for mig er, at vi arbejder aktivt mod et bedre match mellem efterspørgslen på IT-kompetencer og uddannelsernes indhold og kvalitet, og at vi hermed også sikrer, at uddannelserne appellerer til et bredere udsnit af de unge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere