Trådløs Trackball til test

Med Logitech Cordless TrackMan Optical slipper man for at bevæge armen, når man skal flytte markøren rundt på skærmen. Den trådløse mus er udstyret med trackball, så den ligger stille, mens markøren styres med et par fingre. Musen er godt designet og fungerer fint, men den er ikke nødvendigvis et oplagt valg, hvis ergonomien er i højsædet.

Flot og velfungerende

Cordless TrackMan Optical fra Logitech er en ny, trådløs og optisk mus af trackball-typen. Musen er flot designet i sort og sølv med en rød kugle. Den vil pynte på de fleste skriveborde.

Pegeredskabet skal ligge stille på bordet, og så skal man lægge sin højre hånd på den. Den er relativ stor, og den passer noget bedre til en gennemsnitlig mandenæve end en spinkel kvindehånd.

Musen fungerer ved, at man med et par af fingrene kører rundt med en forholdsvis stor kugle, den såkaldte trackball, der styrer markøren på computerskærmen. Knappen til museklik betjenes med tommelfingeren, mens knappen til højreklik-menuen ligger til lillefingeren. I alt er Cordless TrackMan Optical udstyret med otte knapper, hvor en af dem er en rulleknap. Alle knapperne kan programmeres til et utal af funktioner.

Alle nye pegeredskaber kræver en del tilvænning, men faktisk lærer man hurtigt at benytte Cordless TrackMan Optical. Efter et par dage kan man betjene musen hurtigt og præcist, og hvis man programmerer knapperne til de opgaver, man udfører oftest, kan musen være et ganske effektivt arbejdsredskab.

I musen aflæses kuglens bevægelser optisk. En lysdiode sender lys mod kuglen, og det reflekterede lys opsamles med korte mellemrum af en lysfølsom chip - et lille kamera. Ændringer i billederne afspejler kuglens bevægelser. En optisk mus er ofte mere præcis og kræver mindre rengøring end en traditionel mus.

Den trådløse mus leveres med en radiosender, der skal tilsluttes via USB eller PS/2-porten. Bevægelserne på musen omdannes til elektriske signaler, der sendes til radiomodtageren sammen med informationer om tryk på knapper. Musen benytter en radiofrekvens omkring 27 MHz, og signalet rækker cirka to meter.

Tvivlsom ergonomi

Et af de vigtigste argumenter for at vælge en trackball frem for en traditionel mus er en forbedret ergonomi. Spørgsmålet er så, hvor langt dette argument rækker. Hvis musen ligger ordentligt, undgår man vrid i skulderen, men helt ideel er Cordless TrackMan Optical ikke.

Når man sidder med hånden på musen, bøjer håndledet en smule opad. Når kuglen bevæges rundt, løftes et par af fingrene yderligere opad, og derved belastes senerne i hånd og håndled. Rent ergonomisk er Logitechs trackball ikke noget vidunderværktøj, specielt ikke hvis man har en lille hånd eller i forvejen har problemer med håndleddet.

Cordless TrackMan Optical fås kun til højre hånd. Logitech sælger en trådløs, optisk mus med et symmetrisk design, så den kan bruges med begge hænder. Derimod må man lede forgæves efter en mus, der er designet specielt til venstre­håndede. Hvis design og ergonomi skal i højsædet, har man bare at være højrehåndet, hvis man vil benytte Logitech-produkter, og det er lidt sørgeligt.

Den elektroniske brugervejledning og programmet til indstilling af musen er på dansk - med enkelte kiks i oversættelsen. For eksempel er "Forward" blevet oversat til "Videresend", og derfor er en af knapperne som standard tildelt den noget kryptiske kommando "Videresend på internettet". Det drejer sig om en frem-knap til brug i browsere.

Cordless TrackMan Optical understøtter styresystemerne Windows 95 og frem samt Mac OS 8.6 eller senere. Der er hele fem års garanti på musen, der koster 549 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere