ComputerViews: Til gavn for indtægterne i de firmaer, der lever af aktiemarkedet og medieverden, er årets tredje omgang offentliggørelse af kvartalsregnskaber nu i fuld gang.
I den globale it-branche, som er domineret af amerikanske selskaber, er der udsigt til blandede tredje kvartalstal.
Intel lagde ud tirsdag aften med tal, der på den ene side var et dyk i indtjening og omsætning på henholdsvis 35 procent og 12 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og på den anden side var en fremgang i de samme nøgletal på 47 procent og 9 procent i forholdet til andet kvartal i år.
Men tredje kvartal sidste år var Intels sidste rigtig stærke kvartal, og siden er det gået ned ad bakke frem til de aktuelle kvartalstal.
De sidste par år har konkurrenten AMD halet ind på Intels førerposition på markedet for pc-er og servere. Og Intel måtte sidste år fremskynde en rationaliseringplan, der alene i år barberer en milliarder dollars af gigantens omkostninger efter fyringer og omstruktureringer, der blandt andet betød, at Intel måtte lukke sine sidste udviklingsaktiviteter i København.
Så set over det sidste år har konkurrencen altså virket. Intel strammer op og udvikler forhåbentlig bedre og billigere produkter til gavn for it-anvendelsen. Og chip-branchen er på ingen måde i krise, hvis man kigger på de traditionelle indikatorer for de kommende års efterspørgsel – producenterne af udstyr til chipproduktion.
Her er hollandske ASML den førende leverandør med over halvdelen af verdensmarkedet og en omsætningsvækst på 80 procent i tredje kvartal 2006 sammenlignet med samme kvartal året før.
Både EMC og Motorola har også rapporteret om nedgang i indtjening dette kvartal som følge af sund konkurrence.
EMC er gennem en række opkøb af softwarevirksomheder i gang med at omstille sig fra traditionel leverandør af storage hardware til løsninger, der håndter data fra vugge til grav såkaldt information lifecycle management (ILM). Og Motorola udfordres af et mindre end forventet salg af deres tidligere vildt populære Razr-telefoner.
Markeder i vækst og med øget konkurrence. Til gavn og glæde for alle.