KMD beskyldes for pamperture

Det kommunalt ejede it-selskab KMD sender hvert år flere hundrede kommunale topfolk på studieture til eksotiske steder. "Turene gør de kommunale deltagere inhabile," vurderer professor i forvaltningsret Claus Haagen Jørgensen.

Kommunernes it-selskab KMD inviterer hvert år 2-400 kommunale topfolk på såkaldte studieture til fjerntliggende steder som Canada, Singapore, USA og Australien.

At deltage i sådan en tur er ifølge Claus Haagen Jensen, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, dybt problematisk, også selv om kommunen af egen lomme betaler selve rejsen.

- Kommunale topfolk kan ikke spise middag i Singapore på KMD's regning den ene dag og købe KMD's it-ydelser den næste dag, siger Claus Haagen Jensen til Radioavisen.

De er inhabile

Professoren tilføjer, at de kommunale beslutningstagere ved at modtage sådan et tilbud om at deltage i en studietur får en uvedkommende interesse i, hvem der skal tages i betragtning som tilbudsgiver, og som sådan ikke kan være med til at træffe afgørelsen.

Turene er meget populære.

KMD's salgsdirektør Hans Henrik von Platen-Hallermund siger til Søndagsavisen, at KMD arrangerer 25-30 ture om året med i alt 200-400 deltagere.

Ingen it-folk med

Det er ifølge Søndagsavisen, der refererer Økonomisk Ugebrev, kun sjældent de kommunale it-folk, der deltager i rejserne, selv om kommunerne i forbindelse med de mange sammenlægninger står over for et af de største it-indkøb i Danmarkshistorien.

Hverken KMD's salgsdirektør eller Erik Fabrik (V), formand for Kommunernes Landsforening, KL, ser noget problem i rejseaktiviteten.

- Der er ingen sammenhæng mellem studieture og kontrakter hos KMD. De studieture, jeg kender til med KMD, kan man slet ikke stille spørgsmål ved habilitet. Her er det faglige og saglige grundlag i orden, siger Erik Fabrin til Søndagsavisen.

Den snak afviser professor Claus Haagen Jensen, der til Søndagsavisen siger:

- Kommuner er ikke private virksomheder og kan ikke drives som sådan. Det handler om skattekroner. Det er kommunens borgere, der i sidste ende betaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere