Business intelligence i samfundets tjeneste

Tema: Lokalsamfundsprofilen er en business intelligence løsning, der understøtter socialpolitiske beslutninger i Århus Kommune. Politikere, forvaltning og fagprofessionelle i 48 skoledistrikter deler data og viden i én overbliksmaskine.

Analyser og sammenligninger af nøgletal for omsætning, overskud og andre dele af virksomheders og organisationers økonomi er det typiske billede af business intelligence.

Men i Århus Kommune har de to magistratsafdelinger Børn og unge samt Social og Beskæftigelses-afdelingen fået lavet en BI-løsningen, der sikrer at alle fagmedarbejdere, embedsmænd og politikere har det samme datagrundlag til vurderingen af resultaterne og dermed beslutningerne om den fremtidige indsats for udsatte børn og unge.

Trækker på samme data

Løsningen betyder at godt 1.100 brugere i kommunen trækker på de samme tværgående data.

De tæller for eksempel demografi, sociale foranstaltninger, sociale underretninger, fravær i folkeskolen, sigtede og sigtelser, unges uddannelsessituation efter folkeskolen og brug af specialtilbud i skoleregi.

Som i al anden business intelligence er der tale om data om data, der kan danne grundlag for fælles overblik, analyse af tendenser og udviklinger i det enkelte skoledistrikt og på tværs af 48 skoledistrikter.

Socialchef Leif Gjørtz Christensen, der er formand for styregruppen bag Lokalsamfundsprofilen har kaldt den en overbliksmaskine, som både giver et billede af effekten i indsatsen for de udsatte børn og unge.

Samtidig rejser den en masse nye spørgsmål om, hvad der skaber effekten.

Men bundlinien for socialchefen har været, at arbejdet på tværs af domænerne nu er langt mere metodisk, fordi der er fakta på bordet.

Vidtgående beslutninger

Århus Byråd traf i 2001 og 2002 to vidtgående beslutninger om at øge indsatsen over for udsatte børn og unge samt organisere et lokalt samarbejde i kommunernes skoledistrikter.

Beslutningerne førte til, at der blev opstillet tre delmål om at nedbringe antallet af 10 til 14-årige børn anbragt uden for hjemmet, at nedbringe kriminaliteten med 25 procent blandt de 15 til 17-årige samt sikre, at alle unge, der forlader folkeskolen fortsætter i en ungdomsuddannelse eller et arbejde.

I 2004 gik it-projektet med at skabe Lokalsamfundsprofilen i gang for at understøtte denne indsats.

Århus Kommune allierede sig med softwarehuset SAS, og har skabt en teknisk rygrad i arbejdet som bygger på SAS’ Intelligence Platform samt, SAS ETL Studio, SAS Management Console og SAS Portal.

70 gigabyte

Lokalsamfundsprofilen arbejder i et data warehouse, der rummer cirka 70 gigabyte data, som er viden om data fra ti andre it-systemer, der kører i kommunen eller hos KMD.

Data warehouset er organiseret, så data kan bruges til mange andre løsninger end Lokalsamfundsprofilen.

- Det er banebrydende, at Lokalsamfundsprofilen giver skolelederen og daginstitutionslederen data om deres lokale institution, mens embedsmænd og politikere centralt får et samlet overblik, siger Toke Agerschou, der er projektleder for Lokalsamfundsprofilen.

Han understreger det afgørende i, at alle deler fakta, men bevarer fuld lokal selvstændighed, og hver faggruppe har sin metodefrihed.

80 interessenter

Det har krævet stor vilje, at få projektet gjort flyvefærdigt.

Op mod 80 forskellige interessenter har været involveret i beslutningsprocessen, og alene muligheden og betingelserne for at lade politiet anvende

Lokalsamfundsprofilens rapporteringer om kriminalitet tog 10 måneder at få på plads.

- Vi er stødt på alle tænkelige udfordringer af organisatorisk og kulturel art. It-delen har i sig selv egentlig ikke været den store udfordring, for den har vi outsourcet. Og vi har undervejs gjort os en masse metaerfaringer med at tænke og arbejde på tværs i den kommunale verden, fortæller Toke Agerschou.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere