Business intelligence i samfundets tjeneste

Tema: Lokalsamfundsprofilen er en business intelligence løsning, der understøtter socialpolitiske beslutninger i Århus Kommune. Politikere, forvaltning og fagprofessionelle i 48 skoledistrikter deler data og viden i én overbliksmaskine.

Analyser og sammenligninger af nøgletal for omsætning, overskud og andre dele af virksomheders og organisationers økonomi er det typiske billede af business intelligence.

Men i Århus Kommune har de to magistratsafdelinger Børn og unge samt Social og Beskæftigelses-afdelingen fået lavet en BI-løsningen, der sikrer at alle fagmedarbejdere, embedsmænd og politikere har det samme datagrundlag til vurderingen af resultaterne og dermed beslutningerne om den fremtidige indsats for udsatte børn og unge.

Trækker på samme data

Løsningen betyder at godt 1.100 brugere i kommunen trækker på de samme tværgående data.

De tæller for eksempel demografi, sociale foranstaltninger, sociale underretninger, fravær i folkeskolen, sigtede og sigtelser, unges uddannelsessituation efter folkeskolen og brug af specialtilbud i skoleregi.

Som i al anden business intelligence er der tale om data om data, der kan danne grundlag for fælles overblik, analyse af tendenser og udviklinger i det enkelte skoledistrikt og på tværs af 48 skoledistrikter.

Socialchef Leif Gjørtz Christensen, der er formand for styregruppen bag Lokalsamfundsprofilen har kaldt den en overbliksmaskine, som både giver et billede af effekten i indsatsen for de udsatte børn og unge.

Samtidig rejser den en masse nye spørgsmål om, hvad der skaber effekten.

Men bundlinien for socialchefen har været, at arbejdet på tværs af domænerne nu er langt mere metodisk, fordi der er fakta på bordet.

Vidtgående beslutninger

Århus Byråd traf i 2001 og 2002 to vidtgående beslutninger om at øge indsatsen over for udsatte børn og unge samt organisere et lokalt samarbejde i kommunernes skoledistrikter.

Beslutningerne førte til, at der blev opstillet tre delmål om at nedbringe antallet af 10 til 14-årige børn anbragt uden for hjemmet, at nedbringe kriminaliteten med 25 procent blandt de 15 til 17-årige samt sikre, at alle unge, der forlader folkeskolen fortsætter i en ungdomsuddannelse eller et arbejde.

I 2004 gik it-projektet med at skabe Lokalsamfundsprofilen i gang for at understøtte denne indsats.

Århus Kommune allierede sig med softwarehuset SAS, og har skabt en teknisk rygrad i arbejdet som bygger på SAS’ Intelligence Platform samt, SAS ETL Studio, SAS Management Console og SAS Portal.

70 gigabyte

Lokalsamfundsprofilen arbejder i et data warehouse, der rummer cirka 70 gigabyte data, som er viden om data fra ti andre it-systemer, der kører i kommunen eller hos KMD.

Data warehouset er organiseret, så data kan bruges til mange andre løsninger end Lokalsamfundsprofilen.

- Det er banebrydende, at Lokalsamfundsprofilen giver skolelederen og daginstitutionslederen data om deres lokale institution, mens embedsmænd og politikere centralt får et samlet overblik, siger Toke Agerschou, der er projektleder for Lokalsamfundsprofilen.

Han understreger det afgørende i, at alle deler fakta, men bevarer fuld lokal selvstændighed, og hver faggruppe har sin metodefrihed.

80 interessenter

Det har krævet stor vilje, at få projektet gjort flyvefærdigt.

Op mod 80 forskellige interessenter har været involveret i beslutningsprocessen, og alene muligheden og betingelserne for at lade politiet anvende

Lokalsamfundsprofilens rapporteringer om kriminalitet tog 10 måneder at få på plads.

- Vi er stødt på alle tænkelige udfordringer af organisatorisk og kulturel art. It-delen har i sig selv egentlig ikke været den store udfordring, for den har vi outsourcet. Og vi har undervejs gjort os en masse metaerfaringer med at tænke og arbejde på tværs i den kommunale verden, fortæller Toke Agerschou.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere