Videnskabsminister Helge Sander (V) havde en ekstra pose penge med til forskning i it-sikkerhed, da han til formiddag talte for godt 200 tilhører på interesseorganisationen Dansk IT's årlige it-sikkerhedskonference i København.
Ministeren kunne fortælle, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti netop har fordelt de sidste 200 millioner kroner på Finansloven for 2006.
Skal styrke sikker adfærd
- Der tilføres yderligere 10 millioner kroner til forskning i borgernes it-sikkerhed. Der skal fokuseres på borgernes mulighed for at reagere og skabe sikker adfærd, lød budskabet fra Helge Sander.
Pengene skal fordeles via Det Strategiske Forskningsråd.
Ministeren møder ellers i disse uger betydelig undren over håndteringen af regeringens arbejde med it-sikkerhed.
Ved åbningen af konferencen sagde formanden for Dansk IT, Per Buchwaldt, at det undrer ham, at ministeren har valgt at nedlægge It-sikkerhedsrådet, som han selv var medlem af.
Ingen uafhængig rådgivning længere
It-sikkerhedsrådet blev nedsat i 2002 for at rådgive om arbejdet med it-sikkerhed. Rådets funktionsperiode udløb ved udgangen af 2005. Og i stedet for at nedsætte et nyt råd har regeringen valgt at lave et nyt it-panel, der skal rådgive IT-sikkerhedskontoret under Videnskabsministeriet.
- Sikkerhedspanelet er fint. Det vil for eksempel give en bedre kontakt til leverandørerne. Men der bliver ikke tale om uafhængig rådgivning som med IT-sikkerhedsrådet, siger Per Buchwaldt.
Videnskabsminister Helge Sander noterede sig, at regeringens initiativ på området møder modstand. Men han mener ikke, at kritikken er berettiget.
- Den nye ordning er ikke lavet for at svigte sikkerheds-området. Vi har nu givet arbejdet med it-sikkerhed tre ben. It-sikkerhedspanelet er det ene. Styrkelsen af ministeriets It-sikkerhedskontor er det andet og samarbejdet med Teknologirådet er det tredje, sagde Helge Sander.
Men Per Buchwaldt understreger, at regeringen med it-panelet ikke sikrer uafhængighed i rådgivningen. Men omvendt understreger han, at uden yderligere midler ville det alligevel blive svært at for et råd at arbejde.
- Det er fint med flere penge til forskning i it-sikkerhed. Men hvis samarbejdet med Teknologirådet ikke følges op med flere penge, så bliver det jo kun muligt at lave en enkelt undersøgelse eller udredning, siger Per Buchwaldt.
Arbejdet med at besætte pladserne i det nye it-sikkerhedspanel er ifølge kontorchef Flemming Faber fra Videnskabsministeriets IT-sikkerhedskontor i fuld gang.
Men han kan endnu ikke sige helt præcis, hvornår navnene er klar til offentliggørelse.