Carlsberg glad for dansk open source-øl

Historien om dansk open source-øl skabt af en gruppe studerende på IT-Universitetet i København har de seneste uger rejst verden rundt. Selv Carlsberg kalder nu ideen herlig, selvom de studerende bruger navnet "Vores øl".

En gruppe studerende på IT-Universitetet i København står bag, hvad de kalder for verdens første open source-øl.

Øllen er brygget ud fra en opskrift, som er frigivet under licensen Creative Commons - deraf navnet open source-øl.

Licensen betyder, at andre ikke må ændre opskriften og bruge den uden også at offentliggøre den nye opskrift.

De studerende bryggede og drak allerede version 1.0 for noget tid siden, men efter en artikel i det amerikanske it-magasin Wired har historien om den danske øl nu taget fart.

Den britiske tv- og radiostation BBC bragte et indslag i sidste uge, og det har siden fået historien til at brede sig til de internationale medier.

Navnet på øllen er Vores øl - det samme slogan, som Carlsberg bruger.

Alligevel kalder det danske øl-bryggeri ideen for herlig og i god tradition med, at brygningen af god øl skal fremmes.

- I mange år havde bryggerier over hele verden problemer med at lave ordentligt gær til ølbrygning. Da det så i 1883 lykkedes brygger Jacobsen at lave saccharomyces carlsbergensis, så delte han gratis gæret ud til bryggerier i hele verden, så alle kunne få gavn af den, siger pressechef Jens Peter Skaarup til Ritzau.

Carlsberg ville dog have set knap så mildt på navnet, hvis det var blevet brugt kommercielt.

Ideen til øllen fik de studerende på en workshop om intellektuel ejendomsret.

De var inspireret af Richard Stallman, stifteren af open source-projektet GNU. Han brugte øl til at forklare konceptet bag open source og begrebet fri software.

- Fri software er et spørgsmål om frihed, ikke pris. For at forstå konceptet skal du tænke på fri som i ytringsfrihed, ikke som i gratis øl (free beer, red.), sagde han.

Selv om citatet mister en del ved oversættelse til dansk, understreger det, at open source ikke nødvendigvis behøver være gratis.

Den danske open source-øl er speciel, fordi den efter indflydelse fra kunstnergruppen Superflex indeholder rigelige mængder af de opkvikkende guaranabønner.

Øllen er en mellemstærk øl med en virkning svarende til en alkoholprocent på seks og en dyb rødgylden farve.

Relevante link

Open source-projektet Vores øl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere