Mistænkt dansk toppirat tilbage i jobbet

Mere end et år efter at være blevet anholdt og sigtet af politiet for at være en central person i en international piratring, er en it-ansat på Handelshøjskolen i København nu tilbage i sit vante job. I mellemtiden undersøger politiet fortsat hans computer.

Mens de amerikanske myndigheder i sidste uge tiltalte yderligere otte personer mistænkt for organiseret piratkopiering, går det langsommere i Danmark.

Her blev to personer fra Handelshøjskolen i København og Novo Nordisk i april sidste år anholdt som led i den internationale operation Fastlink på opfordring af FBI.

De blev mistænkt for at spille centrale roller i en international piratring og for at misbruge deres stillinger og arbejdspladsers it-udstyr til at sprede piratkopieret software og film over hele verden.

Politiet undersøger

Nu er den ene af dem tilbage i sin vante it-stilling på Handelshøjskolen i København, hvor man fortsat afventer udfaldet af politiets undersøgelser og ikke har set grund til at straffe manden.

- For halvandet år siden gav vi restriktioner på hans handlefrihed, og dem har vi nu hævet. Nu er arbejdsmæssigt alt normalt, men selvfølgelig med fokus på udfaldet af sagen, fortæller it-chef Niels Jespersen.

De to personer, en da 29-årig mand fra Frederiksberg og en 34-årig mand fra Virum, blev af politiet karakteriseret som højtstående it-medarbejdere.

Misforstået stilling

Det har man umiddelbart svært ved at genkende på Handelshøjskolen i København, hvor personen beskæftiger sig med opdateringer af pc'er og kun har begrænset adgang til systemerne.

- Han har ikke frie beføjelser, det havde han heller ikke dengang. Han beskæftiger sig med nogen pc-opdateringer, så vores overvejelser har kun været at gå tilbage til normal, for der er ingen følsomme systemer, han har adgang til, siger Niels Jespersen.

Det mistænkte misbrug drejer sig om, at den ansatte havde lånt en udtjent pc og med den og skolens netværk spredte piratkopieret materiale.

- Det er klart, at hvis der er foregået noget ulovligt, så er der foregået misbrug. Det, der i så fald har været misbrugt, var vores båndbredde, siger Niels Jespersen.

Hav af domme

Frederiksberg Politi oplyser til Computerworld, at det ikke kan sætte tidspunkt på, hvornår sigtelserne enten droppes eller der rejses tiltalte mod de pågældende personer.

Ifølge politiet er det arbejdet med at undersøge beslaglagte computere for beviser, der gør, at sagen tager lang tid.

Politiet har også en tredje og nyere sag, da en 25-årig dansker i en ny international operation blev anholdt for en måned siden. Den 25-årige mistænkes ligeledes for at deltage i piratkopiering fra en større virksomhed på Frederiksberg.

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske justitsministerium har de tre internationale operationer med navnene Buccaneer, Fastlink og Site Down ført til et hav af domme både i og uden for USA.

I de to seneste operationer blev der i alt beslaglagt ulovligt kopieret materiale til en værdi af anslået 600 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere