Efter at have skabt debat og forbrugervrede inden for digital musik er kopisikring nu også på vej til tv-skærmene i takt med, at HDTV vinder frem.
Dermed risikerer tv-seerne at få sort skærm, hvis de forsøger at afspille indhold, som ikke kan godkendes hele vejen igennem det tekniske system.
Umiddelbart vækker det bekymrede miner hos Canal Digital i Danmark.
- Det sidste apparat, du altid har kunnet stole på som kunde, var fjernsynet. Hvis det i fremtiden ikke får et signal, det kan og lovligt må vise, så viser det sig ikke. Det kan være svært at fejlsøge på og svært for den almindelige forbruger at forholde sig til, siger projektleder Gert Svendsen fra Canal Digital.
Kryptering
Det Telenor-ejede selskab står netop overfor at lancere Danmarks første HDTV-kanal, der i første omgang vil vise film i et specielt format, hvor billedkvaliteten er cirka fem gange så høj som normalt.
Her bliver signaleret krypteret ud til kundens parabol, hvor der kræves et smart-card for at låse op for det.
Signalet fra parabolmodtageren til selve fjernsynet er dog ikke beskyttet, for det vil Canal Digital ikke blande sig i. Det vil leverandørerne til gengæld.
- Det kan meget vel komme. Indtil videre er de tilfredse med den form for sikkerhed, men man kan ikke afvise, at fremtiden vil byde på en væsentlig opstramning. Vi må leve op til de krav, vores leverandører stiller, siger Gert Svendsen.
Amerikansk kamp
Og hvis man kigger på USA, er der ikke tvivl om, hvor udviklingen er på vej hen.
I november 2003 besluttede FCC, den amerikanske telestyrelse, at indføre et opsigtsvækkende krav om, at alt udstyr til at modtage visse former for digitalt tv skulle indeholde statsgodkendt kopisikring.
Formålet var at begrænse ulovlig internet-spredning af tv-udsendelser sendt digitalt gennem æteren. Specielt HDTV-signaler var i søgelyset på grund af den fremragende kvalitet.
Kravet skulle træde i kraft 1. juli 2005, men for få måneder siden kom en statslig appelret frem til, at FCC ikke havde bemyndigelse til at stille et sådant krav.
Det var et alvorligt nederlag for den amerikanske filmbranche.
Til gengæld var det en lettelse for HDTV-producenterne, som slipper for at tvangsinkludere kopisikring og ændre deres produkter.
DTCP
Det har ikke forhindret branchen i selv at finde frem til en teknisk løsning.
Teknologiselskaberne Intel, Toshiba, Hitachi, Sony og Panasonic har udviklet DTCP-IP, der understøttes af de seneste to chipsæt fra Intel.
Med DTCP kan indholdsleverandøren bestemme, om indhold må kopieres frit, en enkelt gang eller aldrig.
Det skaber problemer for forbrugere med en harddiskoptager, som mister muligheden for frit at optage alle programmer.
Et af systemerne, som understøtter DTCP, er Microsofts Windows Media DRM 10, kopisikring i den seneste udgave af Microsofts mediaafspiller.
Mens DTCP skal forhindre kopiering mellem apparater via USB, Firewire eller internettet, findes også teknologien HDCP.
HDCP er en kryptering, der er bygget ind i de stik, der bruges til digitalt tv - DVI og HDMI. HDCP sørger således for at kryptere signalet det sidste stykke ud til skærmen.
Trods den seneste afgørelse om kopisikring, forventes kampen om tv-skærmen nu at fortsætte i den amerikanske kongres.
Relevante links