Der er sket meget, siden Mark Zuckerberg grundlagde Facebook i 2004.
Ud over i dag at være en af verdens rigeste mænd har Mark Zuckerberg også kastet sig over andre sociale medier som Instagram og WhatsApp, ligesom han har sat sig for at skabe et virtuelt univers kaldet metaverset.
Nu går Meta så all-in på sit hidtil største infrastrukturprojekt: Project Waterworth.
Der er tale om et 50.000 kilometer langt undersøisk datakabel, der vil forbinde fem kontinenter og skabe en ny global internetrygrad.
Med en pris på over 10 milliarder dollars (cirka 71 milliarder kroner) bliver det ikke alene verdens længste søkabel, men også det første, som Meta ejer 100 procent.
"Projektet vil muliggøre større økonomisk samarbejde, lette digital inklusion og åbne for teknologisk udvikling i de regioner, det dækker," lyder det fra Meta i en officiel udmelding.
Større kapacitet og fuld kontrol
Internettrafik afhænger i dag næsten udelukkende af undersøiske kabler. Omkring 97 procent af al datatrafik på tværs af kontinenterne sendes via de over 400 eksisterende søkabler, der ligger på havbunden.
Med Project Waterworth vil Meta for første gang eje og kontrollere hele forbindelsen, hvilket sikrer koncernen større kontrol over sin infrastruktur.
Søkablet vil indeholde 24 fiberpar – væsentligt mere end standardkabler, der typisk har mellem 8 og 16 fiberpar. Det betyder markant højere kapacitet og hurtigere datatransmission.
Til sammenligning står Metas tjenester i dag for 10 procent af verdens samlede internettrafik på faste netværk og 22 procent af mobiltrafikken – kun overgået af Google. Det skriver Forbes.
Det nye kabel vil desuden gå uden om geopolitiske brændpunkter for at minimere risikoen for sabotage. De seneste år har flere undersøiske kabler været udsat for bevidste ødelæggelser – blandt andet i Østersøen, hvor skibsankre angiveligt har revet vitale kabler over.
Skal understøtte kunstig intelligens
Projektet starter ved USA’s østkyst og vil herfra strække sig til Brasilien, fortsætte til Sydafrika, videre til Indien og Australien og slutte ved USA’s vestkyst.
Ruten er designet til at sikre stabile forbindelser til nogle af verdens mest folkerige områder og fremtidssikre Metas voksende satsning på kunstig intelligens (AI).
Udviklingen af AI kræver enorme mængder data og lynhurtige netværksforbindelser. Ved at eje sit eget globale søkabel sikrer Meta, at selskabet har kapacitet nok til at håndtere de stigende krav, som AI-teknologi medfører.
Meta forventer, at Project Waterworth vil være fuldt operationelt i 2030.
Med 62,4 milliarder dollars satte Meta i sit seneste regnskab for 2024 endnu engang omsætningsrekord.