Artikel top billede

(Foto: 3stepIT)

Der er brug for både stok, gulerod og skolebænk, hvis CSRD-direktivet skal blive en dansk succes

Klumme: Vi ser lige nu ind i en fremtid, hvor flere og flere rapporteringskrav bliver en del af vores arbejdsliv - ikke mindst med CSRD, der fra januar 2025 træder i kraft for øvrige store danske virksomheder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Hvis vi som samfund og erhvervsliv effektivt skal udnytte de bæredygtige afkast af øget regulering og nye lovkrav, kræver det klarhed, tålmodighed og en rigtig god indstilling til det hele.

Det nye CSRD-direktiv markerer et vigtigt skridt mod at gøre grøn og cirkulær it til en need to have frem for en nice to have.

Det er en yderst positiv udvikling, men ikke desto mindre risikerer vi, at direktivet ender med at blive en udfordring for mange danske virksomheder og den offentlige sektor.

Hvis vi ikke adresserer centrale problemer som usikkerhed, dataindsamling og manglende incitamenter, er det helt sikkert, at CSRD bliver endnu en administrativ byrde snarere end en katalysator for grøn omstilling.

Usikkerhed om kravene skaber barrierer

En af de største udfordringer, jeg oplever i markedet, er usikkerheden om, hvad CSRD egentlig kræver.

Især på it-området mangler der klarhed om, hvilke data der skal rapporteres, og hvordan disse data skal indsamles.

Og uden et klart overblik over it-enhederne bliver det næsten umuligt at imødekomme CSRD-kravene.

Jeg ser dagligt, hvordan virksomheder kæmper med at få et præcist billede af deres it-udstyr.

Mange efterspørger allerede nu detaljerede data som samlet vægt og CO2-udledning gennem udstyrets livscyklus, men disse oplysninger findes ofte kun som estimater.

Det skaber yderligere usikkerhed, unødig frustration og hæmmer indsatsen.

For at imødekomme denne udfordring er det afgørende, at vi i Danmark kan skabe klarhed omkring kravene til dataindsamling og rapportering.

Hvis virksomheder og den brede offentlige sektor får styr på deres data og udstyr langt hurtigere, bliver det nemmere at opfylde CSRD-kravene.

Og samtidig bliver det muligt at gøre en reel indsats for bæredygtighed og den grønne omstilling.

Administrative byrder og øgede omkostninger

Vi ser også, hvordan CSRD betyder, at mange virksomheder og sektorer er nødt til at ansætte nye medarbejdere eller outsource opgaver til eksterne partnere for at imødekomme direktivet.

For mindre virksomheder, som bliver omfattet af kravene senere, kan omkostningerne virke uoverskuelige.

Derfor er det essentielt, at myndighederne leverer klare og brugervenlige vejledninger om, hvad der skal rapporteres – og hvordan.

En klarere ramme kan hjælpe virksomheder med at planlægge deres indsats og reducere de øgede omkostninger.

Gulerod frem for pisk

CSRD kan ikke alene baseres på krav og kontrol. Der er behov for incitamenter, der gør direktivet til en strategisk mulighed frem for en administrativ byrde.

Især viser erfaringerne fra GDPR, at uden en egentlig og lavpraktisk gulerod risikerer vi, at lovgivningen blot bliver opfattet som irriterende og frustrerende benspænd – og så er vi lige vidt.

Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre til, at vi i Danmark overvejer, om vi skal indføre belønningssystemer som skattefradrag eller offentlig anerkendelse af virksomheder, der går forrest.

Det kan være med til at drive reelle forandringer, fordi disse incitamenter kan motivere virksomhederne til at investere i bæredygtighed og give dem et konkret afkast.

Et nyt mindset er nødvendigt

Bæredygtighed skal integreres som en naturlig del af virksomhedernes strategi og drift.

Min klare holdning er derfor, at vi hurtigst muligt skal ændre vores mindset, hvor vi - både virksomheder og sektorer- ikke blot ser CSRD som et compliancekrav, men som en mulighed for at skabe reel værdi.

De aktører, der allerede nu investerer i bedre overblik over deres IT-udstyr og ESG-data, vil stå stærkere i fremtiden og langt bedre rustet. Samtidig er det afgørende, at myndighederne tydeliggør kravene, så virksomheder og sektorer kan tage de nødvendige skridt.

Fælles ansvar for succes

CSRD giver os en helt unik mulighed for at skabe reelle forandringer. Det skal vi udnytte.

Men for at det kan ske i praksis, kræver det at vi arbejder sammen – leverandører, virksomheder og myndigheder.

Vi har alle et fælles ansvar for at sikre, at lovgivningen bliver en succes, og at den driver bæredygtig udvikling frem for blot at blive endnu et benspænd i erhvervslivets komplekse landskab.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.