Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
I forhold til hvor enige vi er som privatpersoner om at sikre større bæredygtighed, så går det forstemmende og foruroligende langsomt i både politik og erhvervsliv med at skabe den faktiske forandring.
Lige i disse år ser vi på det helt overordnede plan, at CFO’erne for alvor er ved at komme på banen.
I et antal år har tilgangen i mange virksomheder ellers været at have et lille dedikeret ESG-team, som lavede kommunikation, strategi og isolerede projekter på sidelinjen af kerneforretningen.
Over 1.000 datapunkter
Når CFO nu kommer på banen, så kan det handle om at udvikle morgendagens nye styringsmodel, hvor bæredygtighed spiller en hovedrolle.
Men mit bud er, at det primært er drevet af EU’s kommende regulering, der slår igennem i den danske virkelighed i 2024. Således er opgaven søgt hen, hvor dele af den må formodes at kunne løses bedst.
Begge dele ligger fint på CFO’ens kontor, for i finans er man vant til at arbejde med både virksomhedsstyring og rapportering/compliance.
Lad os integrere CIO i arbejdet, så vi fokuserer mere på faktisk forandring og mindre på compliance.
En fuld rapportering op mod EU’s CSRD-direktiv bliver hurtigt til et spørgsmål om at samle og rapportere på over 1.000 datapunkter.
Når mange virksomheder ikke er nået til en fase, hvor CFO og CIO arbejdet helt tæt sammen om denne meget store opgave, kan det være et signal om, at opgaven endnu ikke har materialiseret sig på to-do-listen i den operationelle virkelighed.
Digitalt lederskab
Men jeg vil meget klart anbefale, at CFO og CIO med det samme erkender, at opgaven rækker langt forbi compliance.
Det handler om at få ESG placeret robust i virksomhedens styringsmodel, kultur og måde at operere på.
Derfor skal hele forandringspaletten - både strategisk og operationel know-how - fra it-afdelingen med ind i arbejdet. Bæredygtigheden kalder på digitalt lederskab.
Den langsigtede og bæredygtige tilgang er at skabe en datamodel på ESG-området.
Denne datamodel skal ikke kun bidrage til compliance.
Den skal i sidste ende trænge ind i virksomhedens styringsmodel på linje med den økonomiske dimension. Vores beslutningsgrundlag om stort og småt i organisationen skal rumme bæredygtigheds-dimensionen.
Der er som regel altid digitalisering i spil omkring projekter, forretningsudvikling og innovation. Det giver en stor styrke, fordi CIO vitterligt har mulighed for at være med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen, når virksomheden sætter nye skibe i søen.
Bevæbnet med en konsistent datamodel taler CIO med en betydelig vægt.
Mere end compliance
Et langsigtet mål er at bygge bro mellem digital forretningsudvikling og bæredygtigheds-initiativerne. Teknologien kan bruges til at gøre ting anderledes, ændre adfærd og påvirke kunder, partnere og medarbejdere.
Bæredygtighed handler om at gøre noget anderledes. En CIO, som vil være mere end virksomhedens teknologiske pedel, har bedre kort på hånden end mange andre i ledelsen for at få tingene til at ske.
Det kræver aktivt lederskab, forretningsforståelse, bredt netværk og en ordentlig omgang gåpåmod.
En succesfuld forandring i bæredygtig retning inde i kernen af forretningen vil alt andet lige gøre rapporteringen af fremskridtene til en noget større fornøjelse. Vi må ikke reducere bæredygtighed til en compliance-opgave.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.