Artikel top billede

Niels Bohr Bygningen i København. (Foto: screenshot)

I en skandaleombrust københavnsk bygning skal fremtidens lynhurtige computer udvikles

Danmark har fået et kvantehus med et testcenter. Det skal medvirke til at gøre en god forretning ud af viden og forskning i en teknologi, som ventes at booste regnekraften i computere.

Regeringen har afsat 1,2 milliarder kroner til at forske og udvikle i kvanteteknologi.

Som et led i den store økonomiske satsning indviede Kong Frederik onsdag i København Quantum Denmark, som bliver landets nye internationale kvantecenter.

Centret kommer til at ligge i den nye Niels Bohr Bygning, der efter flere års forsinkelser og milliardstore budgetoverskridelser, netop er åbnet på Jagtvej i København.

Planen er, at kvantecenteret skal samle forskere, iværksættere og opstartsvirksomheder i et miljø, hvor de kan teste og udvikle nye teknologiske løsninger, meddeler Erhvervsministeriet.

Der bliver adgang til kontor, test- og måleudstyr, samt hjælp til forretningsudvikling og skabelse af netværk til udvikling og sparring.

Formålet med centret er at omsætte viden og forskning i den banebrydende teknologi til kommercielle løsninger.

Kvanteteknologien og dens eksplosive stigning i regnekraft rummer nemlig store muligheder inden for en stribe industrier så som sundhed, grøn omstilling og avanceret produktion.

"Med kvantehuset kan vi tiltrække udenlandske virksomheder, investeringer og talent. Alt sammen så vi kan udnytte kvanteteknologiens helt uanede muligheder for dansk erhvervsliv, samfund og national sikkerhed,” udtaler erhvervsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Bedre medicin og forsvar

Også i andre dele af verden ses store investeringer i forskning og udvikling af kvanteteknologi.

Eksempler på områder, som kvantecomputere forventes at booste, er udvikling af medicin og sensorer til at stille diagnoser samt til forbedret sporing af eksempelvis ubåde, droner, fly og køretøjer.

Novo Nordisk Fonden samarbejder med Erhvervsstyrelsen og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om Quantum Denmark.

"Kvantetestcentret, som er en del af Quantum Denmark, vil give adgang til avanceret udstyr og teknisk assistance, der er essentielt for at teste og udvikle ny kvanteteknologi. Quantum Denmark vil tiltrække danske såvel som udenlandske virksomheder, talenter og investeringer, hvilket er af stor betydning for udvikling af nye teknologier og for dansk fremtidig konkurrenceevne," lyder det i pressemeddelelsen fra Mads Krogsgaard Thomsen, som er CEO for fonden.

Novo Nordisk Fonden er Danmarks rigeste og ifølge Fondenes Videnscenter den, der uddeler flest penge herhjemme.

Et af fondens største initiativer har været etableringen af Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme, som fonden har afsat op til 1,5 mia. kr. til over en 12-årig periode.

Programmet, der har som mål at udvikle Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer, omfatter etablering af en fabrikationsfacilitet og involverer forskergrupper fra førende universiteter og industrier verden over.

Her er fire eksempler på initiativer, som regeringen har søsat på kvanteområdet:

  • Tiltrækning af udenlandske kvantevirksomheder.
  • Påvirkning af udviklingen af en europæisk kvantepolitik.
  • Tiltrækning af talent (oprettelse af nye kandidatuddannelser).
  • Åbning af Quantum Denmark.