Der er kun få dage til, at alskens butikker atter åbner portene til den efterhånden velforankrede tilbudstradition fra USA, Black Friday.
Mens vi herhjemme overser hele thanksgiving-højtideligheden forinden, tager vi gerne imod tilbuddene, når butikkerne går i sort med udsalgsskilte.
Det er dog ikke alle tilbud, der er lige gode, ligesom fupmagere og fusentaster gerne udnytter tilbudsfeberen til at fuppe sig til penge.
Men der er råd for, hvordan du både kan sikre dig de gode tilbud og mod at blive snydt.
Sund skepsis
For at få et tilbud til at synes af noget, skal der ofte bannere og skilte til, der indikerer at du sparer 40, 50 eller endda 60 procent i forhold til listeprisen.
Sagen er dog den, at tilbudspriser ofte kan være misvisende, når førprisen er misvisende.
Allerede for år tilbage noterer prissammenligningstjenester, at der i en ud syv varer sker prisstigninger på gennemsnittelig 27 procent forud for den sorte fredag.
Det er derfor en god idé helt at se bort fra førpriser og alene vurdere prisen for sig.
Frygt FOMO
Black Friday er overstået på få timer, og tilbuddene er ofte mængdebegrænset, hvorfor det kan være fristende at impulskøbe og hælde mere i indkøbskurven, end der reelt er behov for.
Her kan det svare sig på forhånd at vurdere, hvilke varer, man på forhånd vil sikre sig - og alene styre efter dem.
Samtidig skal man have i baghovedet, at der kommer andre tilbudsdage inden længe. Navnlig ’Cyber Monday’ med elektronik-tilbud i fokus og naturligvis januarudsalg efter juledagene.
Svindlernes fest
Det er ikke kun butikkerne, der har ekstra travlt på den sorte fredag.
Det er også højtid for økonomisk cyber-kriminalitet som phishing og falske netbutikker, der forsøger at franarre penge eller kreditkort-oplysninger fra lidt for ivrige shoppere.
Er tilbuddet lidt for godt eller er butikken ukendt, bør der derfor tænde en advarselslampe.
Orienter dig
Det er sjældent sidste skrig inden for elektronik og mode, der sættes på tilbudshylderne, men ofte nogle ældre modeller eller sløje sællerter, der sættes ned i pris.
Derfor kan det anbefales at tage et hurtigt kig på, hvorvidt modellen får en ublid medfart fra anmeldere og brugere, inden der springes på et tilbud.
Købeloven er din ven
Som forbruger er man generelt godt beskyttet af købeloven.
Selv om et produkt er købt på tilbud, er man dækket af gældende regler om returret og reklamation, som gælder langt de fleste online-køb.
Samtidig er der regler om tilbud, som skal overholdes. Er en ordre gået igennem, skal den leveres til den aftalte pris.
Møder du en butik, hvis praksis ikke virker helt fair, kan du prøve at beskrive sagen for chatbots, som Claude eller ChatGPT, som generelt er gode vejvisere til, hvordan du er dækket af forbrugerkøbeloven.
Dertil er forbrugerklagenævnet en stærk instans til at få en eventuel klage behandlet – denne mulighed gør sig dog alene gældende for varer, der har kostet mellem 1.110 og 100.000 kroner.