Artikel top billede

(Foto: Unsplash / Pawel Czerwinski)

Berømt internettjeneste er online igen efter kæmpe cyberangreb

Internettjeneste Internet Archive blev for nylig ramt af omfattende cyberangreb, der blandt andet betød, at data på millioner af brugere blev lækket. Siden er nu oppe at køre igen, men indtil videre i en begrænset udgave.

Internet Archive, der har et arkiv med milliarder internethjemmesider , er nu tilbage online efter at have været ramt af et stort cyberangreb.

Hjemmesiden blev 9. oktober udsat for et omfattende DDoS-angreb, der sendte siden offline.

Derudover er Internet Archive, som Computerworld tidligere har beskrevet, også blevet ramt af et omfattende datatyveri, hvor hackere stjal en autentifikationsdatabase med 31 millioner unikke e-mailadresser.

I første omgang er Internet Archive tilbage i en midlertidig “read only”-version. Det vil sige, at det i øjeblikket ikke er muligt at opdatere med nye arkiverede hjemmesider.

“Det er sikkert at genoptage driften, men det kan kræve yderligere vedligeholdelse, og i det tilfælde vil vi suspendere driften igen,” oplyser Internet Archives stifter Brewster Kahle i et opslag på det sociale medie X.

Udover e-mailadresser indeholder den stjålne database også brugernavne og adgangskoder på registrerede brugere af Internet Archive.

Brugere blev mødt af advarsel

I forbindelse med datalækket blev brugere af Internet Archive mødt af en JavaScript-advarsel fra hackerne, der lød:

“Har du nogensinde haft på fornemmelsen, at Internet Archive hænger i laser og konstant er på randen af et katastrofalt sikkerhedsbrud? Det er lige sket. Til 31 millioner af jer – vi ses på HIBP,” lød advarslen.

HIBP er en henvisning til hjemmesiden Have I Been Pwned. Det er en hjemmeside, hvor folk kan se, om deres brugernavne eller adgangskoder er dukket op i et datalæk.

Internet Archive blev stiftet i 1996 med målsætningen om at “give universel adgang til al viden.”

Tjenesten er lige siden blevet drevet af en non-profit organisation i Californien, og den har indtil nu arkiveret 916 milliarder hjemmesider.