Artikel top billede

(Foto: Jobindex)

Godt nyt til hardware-forhandlere: PC-salget stiger for fjerde kvartal i træk

Med Lenovo og Asus i førertrøjen er PC-markedet nu på vej mod en stabil genopretning efter nogle hårde år.

Købelysten og appetiten på hardware ser ud til at være tilbage på PC-markedet.

En ny analyse fra Canalys viser, at det globale PC-marked oplevede en vækst på 1,3 procent i tredje kvartal af 2024.

Selvom væksten uden tvivl er beskeden, markerer det fjerde kvartal i træk med stigning i PC-salget, hvor de samlede leverancer nåede 66,4 millioner enheder på verdensplan.

Det er tiltrængt efter, at PC-salget gik tilbage med 13 procent i hele 2023.

Væksten i fjerde kvartal 2024 er især drevet af notebook-segmentet, der steg med 2,8 procent, mens desktops oplevede en tilbagegang på 4,6 procent.

Windows 11 får flere til at købe nyt

Ifølge Canalys' hovedanalytiker, Ishan Dutt, er PC-markedet nu på vej mod en stabil genopretning.

En af de primære drivkræfter bag væksten er virksomhedernes behov for at opgradere deres PC-flåder til Windows 11, da Windows 10-supporten udløber i oktober 2025.

Over halvdelen af Canalys' undersøgte kanalpartnere forventer yderligere vækst i deres PC-forretning i andet halvår af 2024 sammenlignet med samme periode sidste år.

Derudover forventes introduktionen af nye AI-baserede PC-processorer fra Intel, AMD og Qualcomm at skabe yderligere incitament til opgraderinger.

Selvom væksten i forbrugerefterspørgslen fortsat er moderat, forventer Canalys en stærk slutspurt på året, især med de kommende kampagner i løbet af feriesæsonen 2024.

Asus springer op, mens Apple falder hårdt

Lenovo fastholdt sin position som den største PC-leverandør i fjerde kvartal med 16,5 millioner enheder, hvilket er en vækst på 3 procent sammenlignet med året før.

HP indtog andenpladsen med 13,5 millioner enheder, mens Dell på tredjepladsen oplevede et fald på fire procent med 9,8 millioner solgte enheder.

Asus imponerede med den største vækst blandt de fem største producenter med en stigning på hele 16 procent i forhold til sidste år, mens Apple, der rundede top fem af, oplevede en betydelig nedgang på 17,5 procent i deres Mac-leverancer.