BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

(Foto: Photo by Climate KIC on Unsplash)

Kæmpe pres på arbejdsgiverne: Hver tredje ansat er på vej til nyt job - næsten hver anden vil have mere i løn

Der bliver solidt pres på det danske arbejdsmarked i det kommende år. Hver tredje ansat er på nippet til at skifte job, og næsten halvdelen regner med at kræve lønforhøjelse. Det viser en helt frisk undersøgelse.

Der er fuldt blus på kedlerne i økonomien i Danmark, og det kan mærkes på jobmarkedet.

Lysten til at skifte job er for eksempel vokset markant det seneste år.

Ifølge en helt ny undersøgelse fra PwC Consulting er 31 procent af danskerne meget eller ekstremt tilbøjelige til at skifte job i løbet af de kommende 12 måneder. Det er præcis ti procent flere end sidste år.

Blandt de yngste på arbejdsmarkedet er lysten til et nyt job ret voldsom.

Ikke færre end 44 procent af dem under 30 år og 43 procent af de 30 til 48-årige vil nu gerne videre til et nyt job.

For et år siden var det blot cirka 25 procent af den såkaldte Generation Z og de såkaldte Millenials, der var på vej til andre græsmarker.

Og meget gerne mere i løn

Apetitten på mere i lønposen fejler heller ikke noget.

43 procent af de ansatte er meget eller ekstremt tilbøjelige til at bede om lønforhøjelse i løbet af de kommende 12 måneder.

PwC Consulting har ikke statistik nok til at kunne sige noget validt om, hvordan de it-ansatte specifikt i Danmark tænker om jobskift og lønforhøjelse.

Men på internationalt plan er tendensen helt klar.

It-folk er generelt betydelig mere tilbøjelige til både at ønske sig et nyt job og noget mere i lønningsposen.

39 procent på globalt plan inden for teknologibranchen er meget eller ekstremt tilbøjelige til at skifte job i det kommende år. Og 57 procent er meget eller ekstremt tilbøjelige til at bede om lønforhøjelse i samme periode.

“Der er stor efterspørgsel efter specialiserede medarbejdere, og med den øgede kamp om talent har folk i it-branchen ofte gode muligheder for at finde bedre løn, vilkår eller mere spændende projekter hos andre virksomheder. Det betyder, at mange medarbejdere aktivt holder øje med nye muligheder og hurtigt kan skifte til en arbejdsgiver, der tilbyder dem mere attraktive udfordringer eller betingelser,” siger Mia Bertelsen Planck, director i PwC Consulting.

Hun peger også på, at lønnen er særligt vigtig for specialisterne i it-branchen.

"De forventer, at deres ekspertise bliver belønnet. Men samtidig oplever vi, at løn ikke er alt. Fleksible arbejdsvilkår, kultur og muligheder for faglig udvikling kan være lige så afgørende for, om de bliver i deres job eller søger nye udfordringer. Mange vægter muligheden for at udvikle sig og have en bedre balance mellem arbejde og fritid lige så højt som en god løn,” siger hun.

Voksende arbejdspres

Undersøgelsen siger også noget om arbejdspresset.

46 procent af danske ansatte siger, at de har oplevet en stigende arbejdsbyrde inden for de sidste 12 måneder.

På globalt plan siger 52 procent inden for teknologibranchen tilsvarende, at de har fået et større arbejdspres det seneste år.

PwC’s undersøgelse kaldes Workforce Hopes and Fears Survey 2024 og bygger på svar fra mere end 56.000 personer, der enten er i arbejde eller aktiv på arbejdsmarkedet - herunder 5.295 personer globalt inden for teknologibranchen.

Undersøgelsen blev foretaget i marts 2024 på tværs af 50 lande, herunder Danmark. I Danmark har 500 personer deltaget i undersøgelsen.