Artikel top billede

Foto: TechCrunch Disrupt Europe (Foto: www.dantaylorphotography.com / Image by Dan Taylor)

“Jeg har intet at skjule,” bedyrer Telegrams stifter efter opsigtsvækkende anholdelse i Frankrig

Telegram-stifteren Pavel Durov, som i weekenden blev anholdt i Frankrig, afviser alle anklager om at som ansvarlig for Telegram-platformen har medvirket til blandt andet svindel og narkotikasalg

Den russiskfødte stifter af besked-appen Telegram, Pavel Durov, bedyrer, at han intet har at skjule, efter at han i weekenden blev anholdt i Frankrig.

Pavel Durov blev anholdt lørdag aften umiddelbart efter, at han landede i Bourget-lufthavnen uden for Paris med et privatfly fra Aserbajdsjan.

Han er blevet varetægtsfængslet på baggrund af anklager om, at han som administrerende direktør for Telegram-platformen har medvirket til svindel, narkotikasalg, organiseret kriminalitet og promovering af terrorisme.

Telegram: Absurd anklage
Telegram har efter anholdelsen udsendt en pressemeddelelse, hvor selskabet kalder anklagerne for absurde.

“Telegrams administrerende direktør Pavel Durov har intet at skjule og rejser ofte i Europa. Det er absurd at påstå, at en platform og dens ejere er ansvarlige for misbrug på platformen.”

“Telegram overholder EU-love, herunder Digital Service Act, og indholdsmodereringen holder sig inden for industristandarden og er konstant under forbedring.”

På trods af dette er Telegram kendt som en platform, der blandt andet bruges af kriminelle.

Eksempelvis har dagbladet Information for nylig beskrevet, hvor let det er for danske unge at købe farlige stoffer via appen, og DR har ligeledes beskrevet, at Telegram er en af de apps, som formodede svenske bandekriminelle bruger til at annoncere efter lejemordere.

Mandag eftermiddag udtalte den franske præsident Emmanuel Macron sig om sagen og afviste, at den er politisk motiveret.

“Anholdelsen af Telegrams administrerende direktør på fransk territorium er en del af en igangværende retsefterforskning. Dette er på ingen måde en politisk beslutning, og det er i sidste ende op til en dommer at tage stilling til anklagerne,” siger Emmanuel Macron ifølge mediet Politico.

Stiftede Ruslands største sociale medie

Pavel Durov stiftede Telegram sammen med sin bror Nikolai Durov i 2013. Før Telegram stiftede Pavel Durov Ruslands største sociale medie VKontakte, der blev overtaget af det russiske internetfirma Mail.ru, som på overtagelsestidspunktet var ejet af den Putin-tro oligark Alisher Usmanov.

Efter overtagelsen forlod Pavel Durov i 2014 sin post som topchef for VKontakte. Kort tid efter forlod han også Rusland, og han har efterfølgende forklaret, at han ikke har nogen planer om at vende tilbage.

Telegram har i dag hovedkontor i Dubai, og Pavel Durov har kun statsborgerskab i Frankrig og De Forenede Arabiske Emirater.