Artikel top billede

(Foto: Yandex)

Siger farvel og tak: Ruslands svar på Google smækker med døren og forlader landet

Den russiske pendant til Google skifter navn og forlader Rusland. Tidligere sanktioneret stifter vender tilbage som direktør.

Ruslands største it-virksomhed Yandex, der ofte er blevet betegnet som Ruslands svar på Google, har besluttet at afvikle alle sine operationer i Rusland og flytte hovedkvarteret til Holland.

Samtidig skifter virksomheden navn og vil fremover operere under det nye navn Nebius Group.

Det skriver Bloomberg.

Et farvel for fremtiden

Beslutningen om at forlade Rusland og skifte navn til Nebius Group er ikke kommet over natten.

Det følger efter fuldførelsen af et salg til lokale investorer på imponerende 4,8 milliarder dollars, som svarer til 32,9 milliarder kroner.

Salget, der blev offentliggjort i februar, inkluderede virksomhedens Moskva-afdeling, hvorfra en række tjenester tidligere blev udbudt.

Yandex’ exit fra Rusland signalerer et opgør med det, der engang var et klart ønske om at positionere sig stærkere på det internationale marked.

John Boynton, bestyrelsesformand i Nebius Group, udtalte i forbindelsen med flytningen, at virksomhedens brud med Rusland er definitivt.

"Dagens meddelelse markerer afslutningen på et langt og kompliceret kapitel i vores virksomheds liv. Alle bånd til Rusland er nu kappet," sagde han.

En ny begyndelse i Schiphol

Med flytningen til Holland og rebrandingen til Nebius Group, ser virksomheden frem til at fokusere mere intensivt på udviklingen af teknologier inden for cloud-lagring og selvkørende biler, lyder det.

Nebius Group vil fremover operere fra sit nye hovedkvarter i Schiphol, under ledelse af stifteren Arkady Volozh.

Yandex-stifteren, der blev fjernet fra EU's sanktionsliste i marts i år, genoptager atter sin rolle som administrerende direktør.

Han optrådte på sanktionslisten på grund af beskyldninger om at sprede propaganda gennem Yandex.

Yandex’ flytning til Holland er sandsynligvis også motiveret af et ønske om at lette handelsforhold og operationer i Europa og globalt.

Tidligere frygt for russisk indblanding satte sidste år en stopper for virksomhedens forsøg på at overtage den italienske cloud-udbyder Tecnologia Intelligente (TI).