Artikel top billede

(Foto: Samsung)

Samsung ramt af storstrejke: 31.000 medarbejdere har forladt fabrikkerne og slukket maskinerne

Mere end hver fjerde sydkoreanske medarbejder i landets største virksomhed nedlægger arbejdet på ubestemt tid.

Sydkoreas ubetinget største virksomhed, Samsung, er under voldsomt pres indefra.

Hver fjerde medarbejder på Samsungs fabrikker og afdelinger i Sydkorea har nedlagt arbejdet på ubestemt tid.

Det svarer til omkring 31.000 ansatte, som fra i dag ikke vil røre en finger. Samsung er aldrig tidligere i selskabets 55-årige historie blevet ramt af en strejke i den størrelsesorden.

Strejken er organiseret af Sydkoreas største fagforbund, NSEU, som alene organiserer Samsung-ansatte. NSEU står for “National Samsung Electronics Union.’

Storstrejken er kommet på bordet efter, at 6.000 medarbejdere i Samsungs chip-division fornylig nedlagde arbejdet i tre dage.

Denne strejke på tre dage kom efter, at NSEU-medlemmer strejkede i en enkelt dag i juni.

Disse arbejdsnedlæggelser har Samsung ikke bidt på, og selskabets repræsentanter har afvist at mødes med NSEU for at forhandle lønvilkår.

Sagens kerne har hele tiden været, at NSEU vil have forbedret en række arbejdsvilkår, ligesom forbundet forlanger mere åbenhed om lønstrukturer samt mere i løn.

Det er denne afvisning, der nu har udløst storstrejken. NSEU meddeler, at Samsung “vil fortryde denne beslutning” [om ikke at komme til forhandlingsbordet, red].

NSEU meddeler, at man er ‘sikker på sejr’ og at sandsynligheden for, at Samsung vil ‘knæle’ bliver større og større, jo længere arbejdsnedlæggelsen pågår.

Samsung meddeler, at selskabet ‘fortsat er ‘committed’ til at indgå i sund dialog med fagforbundet’ og at selskabet vil ‘sikre, at der ikke opstår forstyrrelser af produktionslinierne.’

Samsung meddeler ikke noget om, hvordan fortsat produktion skal sikres, når hver fjerde medarbejder mangler på fabrikkerne.

TIl CNN siger NSEU-formand Son Woomook, at det vil tage lang tid alene at få produktionen op at køre igen efter, at de blevet lukket ned på grund af strejken.

NSEU er utilfreds med, at den markante vækst, som Samsung for tiden oplever, ikke afspejler sig i medarbejdernes lønforhold.