Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

Microsoft trækker sig pludseligt fra sin vigtige observatørrolle i OpenAI's bestyrelse

Microsoft opgiver observatørrolle i bestyrelsen hos OpenAI. Ifølge selskabet skyldes det tiltro til den nye bestyrelse - ifølge andre skyldes det dog frygt for konkurrencemyndigheders undersøgelser i EU og USA.

Microsoft har meddelt, at de vil trække sig fra deres observatørpost i bestyrelsen hos OpenAI.

Det fremgår af en intern meddelelse sendt til toppen af AI-virksomheden, skriver Bloomberg.

Det betyder samtidig, at Apple også opgiver sin tiltænkte rolle som observatør i OpenAI's bestyrelse.

Det sker ellers kun få dage efter, at Apple fik en plads i bestyrelsen.

Hvorfor trækker Microsoft sig?

Ifølge officielle udmeldinger er årsagen, at Microsoft nu har tilstrækkelig tiltro til den nye bestyrelse og den kurs, der er sat.

Dog spekuleres det i, om den reelle grund kan være, at konkurrencemyndighederne i EU og USA vil undersøge Microsofts dominerende markedsposition inden for AI.

Ifølge oplysninger, som Bloomberg har fået adgang til gennem anonyme kilder, vil den europæiske kommission stille skarpt på Microsofts eventuelle eksklusiv-aftaler om brugen af OpenAI's AI-tjenester.

Selvom en formel antitrust-undersøgelse tidligere har været afvist, kunne dette være forspillet til en ny undersøgelse.

I USA er lovgivere ligeledes bekymrede for den dominerende position, som Microsoft er ved at opbygge inden for AI.

Federal Trade Commission (FTC), der er USA's reguleringsmyndighed, undersøger lige nu, om Microsoft har informeret konkurrence-myndighederne tilstrækkeligt om selskabets opkøb af Inflection AI.

Microsoft har udnævnt Mustafa Suleyman, medstifter af Inflection AI, til at lede en nyoprettet AI-afdeling.

Samtidig overtog Microsoft stort set hele ledelsen og personalet hos Inflection AI og betalte 620 millioner dollar (4,2 milliarder kroner) til den resterende tomme skal for at licensere software og LLM'ere.

Derudover havde Microsoft 30 millioner dollar (cirka 207 millioner kroner) til overs for at håndtere alle juridiske konsekvenser af det uofficielle opkøb.

Baggrund

Årsagen til, at Microsoft overhovedet fik en observatørpost i OpenAI-bestyrelsen var den krise, der brød ud hos OpenAI sidste år.

Dengang krævede bestyrelsesmedlemmer medstifter Sam Altmans afgang.

Medarbejderne stod dog fast, og nogle valgte endda at forlade firmaet i protest og krævede Altmans tilbagevenden.

Han vendte tilbage, og freden sænkede sig igen over OpenAI, hvor Microsoft spillede en mæglende rolle igennem hele processen.

Som tak fik Microsoft observatørstatus i bestyrelsen, hvilket gav virksomheden adgang til information, men ingen stemmeret i bestyrelsen.

Microsoft bruger OpenAI's modeller til sine egne tjenester som Bing og Copilot, mens OpenAI på sin side anvender Microsofts cloud-infrastruktur til at træne AI-modeller.

Microsoft har indtil videre investeret omkring 13 milliarder dollar (cirka 90 milliarder kroner) i OpenAI, og dette beløb synes kun at stige for hver nyhed, der kommer om AI-firmaet.