En række af ejerne af OpenAI er mildest talt ikke begejstrede for bestyrelsens dispositioner og er nu i gang med at forberede et sagsanlæg mod bestyrelsen.
Det sker efter, at OpenAI’s bestyrelse fredag i sidste uge pludselig satte selskabets berømte stifter og direktør, Sam Altman, på porten.
Fyringen har ryddet forsider over hele verden, for Sam Altman regnes for at være en slags personficering af OpenAI’s ekstreme succes i det seneste års tid.
Og nu frygter ejerne for selskabets - og dermed deres investerings - fremtid.
Stor-aktionær Microsoft - der ejer 49 procent - har sit på det tørre, for topchef Satya Nadella kunne mandag meddele, at han havde ansat Sam Altman som ny Microsoft-medarbejder.
De resterende 49 procent ejers af OpenAI af medarbejdere samt en række mindtre investorer, mens de sidste to procent ejes af selskabets oprindelige nonprofit-baserede holdingselskab, Open AI Nonprofit, der ifølge selskabets vedtægter kontrollerer OpenAI.
Ifølge Reuters er der udtalt bekymring blandt investorerne for, at de kan miste hundrede millioner af dollar på bestyrelsens beslutning.
Bekymringen underbygges af, at 500 af OpenAI’s 700 medarbejdere mandag som reaktion på fyringen af Sam Altman truede med at sige op, medmindre hele bestyrelsen blev sat på porten.
OpenAI’s særlige konstruktion gør, at selskabet er kontrolleret af OpenAI Nonprofit, hvis formål ikke er at tjene penge, men at gavne menneskeheden.
Den slags konstruktioner giver et særligt snit for bestyrelsen, som altså ikke fokuserer på at tjene de kommercielle investorer.
Til Reuters siger jura-professor Paul Weitzel, at investorerne i givet fald står med en svag sag.
“Man har lov til at fyre visionære stiftere,” siger han.
Han peger som eksempel på, at Apples bestyrelse eksempelvis i 1980’erne satte Steve Jobs på porten.