EU-Kommissionen er parat til at lægge sag an mod Apple over manglende konkurrence i iPhone-producentens App Store.
Kommissionens utilfredshed går på, at Apple ikke efterlever sine forpligtelser til at lade andre serviceudbydere hente kunder uden for App Store uden at blive pålagt afgifter.
Dermed kan Apple blive den første tech-gigant til at få et sagsanlæg på halsen gennem EU's godt tre måneder gamle digitale konkurrencelov, Digital Markets Act (DMA).
Det skriver Financial Times, som har talt med kilder tæt på EU-Kommissionens efterforskning. Kommissionen har ikke kommenteret officielt på nyheden.
Formålet med DMA er at modvirke, at it-giganter, der driver nogle af internettets største platforme, misbruger deres dominerende markedspositioner. Forhåbningen er, at loven kan sikre en mere fair konkurrence.
For nylig advarede EU-Kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, Apple og Meta om, at deres gebyrer var i strid med reglerne i det da spritnye DMA. Dengang lød det fra Bruxelles, at Apple stadig kunne nå at rette ind.
Ændrede gebyrer
Godt nok forsøgte Apple allerede i januar at stryge EU-lovgiverne med hårene. Apple sænkede et gebyr, som virksomheder skal betale, når de sælger apps via App Store, fra 30 til 17 procent.
Man justerede ved samme lejlighed iOS-softwaren og Safari-browseren i EU.
Apple har dog introduceret andre gebyrer i Europa. Blandt andet opkræver man 50 euro cents pr. brugerkonto, som app-udbydere med mere end en million brugere skal betale.
Desuden vil Apple opkræve et gebyr på yderligere tre procent på eksterne serviceudbydere, som benytter virksomhedens betalingsfunktion.
Nogle virksomheder har ifølge Financial Times påpeget, at de kan vente højere omkostninger på grund af Apples gebyr-justeringer.
Hvis Apple kendes skyldig i at bryde DMA, kan it-selskabet idømmes daglige konkurrence-bøder på op til fem procent af dets dags-omsætning på verdensplan. Den ligger i øjeblikket på lidt over en milliard amerikanske dollars.