Artikel top billede

Bog: Bedre digital inklusion skal være en afgørende del af digitaliseringen af samfundet

Skandinaviske forskere sætter fokus på de borgere, som bliver efterladt på perronen, når digitaliseringens tog ruller videre ud i samfundet.

Digitaliseringen af de skandinaviske samfund har gjort hverdagen nemmere for mange mennesker, når de møder både den offentlige og private sektor.

Hvor nemt er det f.eks. ikke at bruge sin telefon eller computer til at overføre penge, tjekke sin årsopgørelse, købe en flybillet eller bestille en ny recept hos lægen?

Faktisk er det ikke så nemt endda for en stor del af befolkningen, der af forskellige grunde har svært ved at navigere i det digitale samfund.

Denne relativt store minoritet af udsatte borgere bliver der sat fokus på i bogen ”Digital Inclusion”, som er skrevet af den danske forsker Brit Ross Winthereik fra DTU sammen med norske Margunn Aanestad og svenske Åsa Mäkitalo.

”Digital inklusion er vigtigere end nogensinde. Med digitaliseringen af samfundet og de løbende digitale fremskridt hæver vi konstant niveauet for, hvad borgerne forventes at kunne digitalt, og konsekvenserne af at være digitalt afkoblet bliver mere alvorlige,” lyder det således frit oversat i bogens forord.

Forfatterne fremhæver, at digitaliseringen gavner flertallet af befolkningen, men at vi står med en demokratisk udfordring, hvis nogle borgere ikke kan udnytte de digitale muligheder.

Med Digital Inclusion sætter forfatterne især fokus på digitaliseringen af den offentlige sektor – og studier af hvordan pårørende, frivillige og professionelle hjælper udsatte borgere med at få adgang til digitale tjenester.

Bogen er et velkomment bidrag til den stadig spæde forskning i digital inklusion. Gennem bogens kapitler bliver Danmarks, Norges og Sveriges digitalisering gennemgået, ligesom forskerne kommer med bud på, hvordan man kan løse nogle af de udfordringer, som er forbundet med manglende digital inklusion.

Diskussionen om digital inklusion kommer uden tvivl til at fylde meget i de kommende år, og denne bog kommer med vigtig ny viden om området for alle, der gerne vil forstå samfundets digitale transformation og dens daglige konsekvenser og muligheder.

Titel: Digital Inclusion / Forfattere: Brit Ross Wintereik, Margunn Aanestad, Åsa Mäkilato