Mobilproducenten OnePlus kunne for en måned siden fejre sit jubilæum som mobilproducent – og kan nu kalde sig for en etableret spiller på mobilscenen.
Hvor selskabet i sin spæde år markedsførte sig aggressivt på at udfordre de store spillere - særligt ved at tilbyde lynhurtige komponenter til lavpris, er selskabet modnet.
Nu er produktpaletten bred. Der tilbydes alt fra budget-telefoner over tablets til elegante high-end produkter såsom foldetelefonen OnePlus Open.
Første produkt fra selskabet siden jubilæet er intet mindre end en ny topmodel, OnePlus 12, den første af to, som inden længe vil få selskab af en sub-topmodel i form af OnePlus 12R.
Mægtige OnePlus 12
OnePlus 12 byder på den største skærm, selskabet nogensinde har proppet i en mobil.
Hele 6,82 tommer tilbydes der her. For 10 år siden bød en typisk Android-tablet på omtrent det samme.
Der bydes også på den største kameraanordning bagpå, hvor tre store kameramoduler bagpå signalerer, at man her gør sig umage med kameraerne i samspil med kameraspecialisterne fra ikoniske Hasselblad.
Hvad der også er størst er opladeren, som godt nok kan pumpe massive 100 watt ind i mobilen, men som af den grund også fylder det samme som en regulær oplader til en bærbar computer.
Desværre er stikket ved opladeren af den aldrende USB-A type, og outputtet er ikke kompatibelt med en oplader.
Til gengæld kan mobilen lade sit kæmpemæssige batteri fra nul til 70 procent på bare et kvarter. Og blot 10 minutter senere er der tanket helt op.
OnePlus snedige notifikationsslider, der lynhurtigt kan få telefonen til at skifte fra lydløs, vibrerende og fuld lyd indstillingerne, er tilbage, efter have været en udskældt undladelsessynd i enkelte forgængere.
Hvad der er mindre stort og ambitiøst er vandtætheden.
Hvor enhver anden high-end telefon på kloden (med undtagelse af de foldbare) kan tåle at blive dyppet i vand, nægter OnePlus fortsat at gøre den 7.699 kroner dyre telefon vandtæt. Den er dog vand- og støvafvisende.
Selve finishen er nydelig. En afrundet metalkant med en bagside i børstet glas spiller bare.
Jeg er dog slet ikke fan af den marmorerede finish bagpå – men det er naturligvis en smagssag. Er man mere konservativ anlagt kan man søge mod den sorte model i stedet.
Flotte sager
OnePlus 12 skærmen fortjener ros. Et er nemlig at levere en stor skærm, noget andet er at få den pakket så elegant ind, at den ikke føles for stor i hverdagen.
Hjørnerne er afrundet, mens siderne buer nedad, hvilket gør, at den reelt føles mindre end eksempelvis Samsung Galaxy S24 Ultra, hvis 6,8” skærm faktisk er en anelse mindre.
Samtidig har OnePlus doppet OLED-teknologien her til at kunne være uhyre lysstærk, hvis der er behov for det. Her kan der glimtvis rammes hele 4.500 nits på dele af skærmen, nok til nærmest at blænde en.
I praksis sker det dog ikke, da lysstyrken holdes i ave af softwaren. Men når der skrues helt op, kan skærmen altså tydeligt ses.
Desuden serveres det hele med varierende hast fra en til 120 Hz, for at sikre enten gnidningsfri oplevelse eller optimal driftstid.
På lydsiden kæler OnePlus ikke nær så meget for bassen. Lydkvaliteten er overordnet set god, men den dybere bas er en mangelvare, når man sammenligner med den mindre iPhone 15 Pro.
Et andet lille afsavn i OnePlus 12 er den særlige ’e-bogstilstand’ som der tidligere blev budt på.
Den var en snedig måde at forvandle ens mobil til en læsevenlig sag, som jeg nu savner.
Sejlivet power-mobil
Performance har siden OnePlus’ debut været deres ’raison d’être’. Der skulle leveres fuld skrald og det skulle gøre for det halve af, hvad andre mobilproducenter tog for deres toptelefoner.
Dette mantra lever delvis videre, for performancemæssigt leverer OnePlus det bedste man overhovedet kan opdrive i Android-land: 16 gigabyte lynhurtig LPDDR5 ram og Qualcomms lige så lynhurtige Snapdragon 8 gen 3 processor.
Dette mobile maskineri er altså uhyre potent, om end den i enkelte benchmarkstest ikke helt kan matche den nyeste processor i Apples nyeste iPhone Pro kollektion.
Det er dog alt sammen mere end rigeligt til alt, hvad man kan finde af spil og apps at udfordre mobilen med.
Hvad der er interessant, er mere hvordan kræfterne anvendes.
Her skal fremhæves ’HyperRendering’-funktionen, som indfører ekstra, såkaldte ’interpolerede’ frames i spil, så de alle sammen kan tage sig mere flydende ud ved 120 Hz.
Det har været et kritikpunkt ved Android, at langt fra alle spil kunne udnytte de højere frekvenser, som moderne telefoner kan tilbyde.
Mindst lige så vigtigt er dog, at de mange kræfter får noget havre af leve af. Og det sikrer OnePlus med et kæmpemæssigt 5.400 mAh batteri ombord.
Det resulterer i en af bedste driftstider, som jeg har oplevet i en mobil til dato. Ved let brug kan du regne med to solide dages drift.
Endeligt et ordentligt kamera
Jeg har anmeldt mange telefoner igennem tiderne – faktisk hver og en af OnePlus’ topmodeller igennem tiderne.
Og hver gang har jeg generelt lobhudlet telefonerne frem til afsnittet om OnePlus-telefonernes fotoevner, hvor der altid blev svigtet lidt.
Sådan forholder det sig ikke med OnePlus 12, hvor der diskes op med en meget kompetent fotoanordning ikke ulig den, der findes i OnePlus Open.
Her er tre gode sensorer: En til tele, en til normalfotos og en til de ultra vidvinklede. De leverer alle sammen mellem rigelige 48 og 64 megapixels.
Alle tre formår at levere flotte, detaljerede og ikke for overbearbejdere fotos som vil glæde alle og en. Det er bare tre gode moduler i en tid, hvor mobilproducenter flirter med AI til at kompensere for middelmådige fotoevner.
Eneste lille svaghed at berette om er, når der bruges tele eller ultravidvinkel i mørke. Her kunne AI måske assistere en smule mere.
Som med andre telefoner er man dog bedst tjent med at bruge det primære kamera, når lys er en mangelvare.
De gode takter fortsætter videomæssigt, hvor det igen bevises, at gode veltunede fotomoduler giver fine veltunede videoresultater i op til 4K, 60 fps. Samtidig er stabiliseringen effektiv, hvilket gør videoerne endnu mere flatterende.
En moden sag
OnePlus 12 byder på meget af det samme, som har gjort selskabet til et hit igennem de seneste 10 år.
Nuvel – en OnePlus toptelefon er ikke længere noget røverkøb, hvor man får det hele til det halve. Men man får det hele (minus vandtætheden) til en pris, som er lavere end en tilsvarende Samsung eller Google-telefon.
Grundmodellen med 12 gigabyte ram og 256 gigabyte er eksempelvis en 1.000-1.500 kroner billigere end alternativerne, mens topmodellen med 16 gigabyte hukommelse og dobbelt op på lager er væsentligt billigere men sin debutpris på 7.999 kroner.