En af computerverdenens mest ikoniske serier runder et skarpt hjørne denne uge, når Apples hedengangne Macintosh fylder 40 år.
Igennem 40 år har Apple, primært med Steve Jobs ved roret, rykket og puffet til hvordan en computer skulle se ud og opføre sig.
Med Macintosh introducerede administrerende direktør Steve Jobs og Apple en enhed på markedet, som primært skulle styres igennem en grafisk brugergrænseflade fremfor tekstbaseret input i den konkurrerende pc.
Apple havde gjort sig store bestræbelser i at mindske prisen i forhold til sin forgænger, ’Lisa’, som kostede 10.000 amerikanske dollar. Macintosh var dog stadig en pebret sag med sin debutpris på 2.499 amerikanske 1984-dollar. Det svarer til godt 50.400 nutidskroner.
iMac: Steve Jobs kulørte genkomst (1998)
Godt et år efter Macintosh succes fik Steve Jobs sparket fra Apple, hvilket mundede ud i en deroute for virksomheden, som dog blev reddet ved Steve Jobs genkomst i 1997.
Apples produktportefølje led dog af bestå af gennemsnittelig hardware og kedsomligt design, der gjorde Mac OS styresystemet udryddelsestruet.
Steve Jobs vendte udvikling med en farverige reinkarnation af Mac’en, nu døbt ’iMac’, som skulle signalere, at enheden var skabt med sjov og det gryende internet for øje – i en pc-verden, hvor beigefarvet plast dominerede.
Debutprisen lød på 1299 amerikanske dollar, svarende til knap 16.700 kroner i dag.
iMac G4: Design-studiet (2002)
Der blev eksperimenteret løst med form og funktion hos Apple omkring årtusindskiftet, en udvikling der kulminerede med iMac G4, hvor der for første gang blev introduceret en fladskærm i Mac’en.
Helt unikt for maskinen var dog den særlige arm op til skærmen, som fik maskinen til at minde om en arkitektlampe.
Serien skulle dog ikke vise sig at leve synderligt længe og blev afløst blot to år senere af en iMac G5’er med et mere konventionelt alt-i-en design.
PowerBook G4: Det moderne Apples DNA (2003)
Selvsamme flair for design blev udtrykt i bærbar form med introduktionen af PowerBook G4. En stilfuld bærbar fremstillet i børstet aluminium designet af selskabets notoriske chefdesigner, Jonathan Ive.
Hans materialevalg skulle vise sig at være starten på en længere kærlighedshistorie for Apple, som siden har svoret at bruge børstet letvægtsmetal i nærmest alle sine high-end maskiner.
Designet udkom i 12”, 15” og 17” varianter sammen med Mac OSX – det styresystem, som i dag lever videre i selskabets Macbook Air og Macbook Pro maskiner.
Power Mac G5 – teknologisk vidunder og blindgyde (2003)
I starten af nullerne kunne en typisk pc stadigt kendes på kedeligt beige-farvet plast, hvilket henviste pc’er til oftest at blive gemt under skrivebordet.
Med Power Mac G5 gav Apple professionelle brugere grunde til stolt at fremvise selskabets industrielle design.
Her blev der arbejdet med anodiseret og maskinudfræset aluminium, mens man inde i maskine kunne tilbyde klodens første 64-bits pc-processor.
Maskinen som udgik af modelprogrammet i 2006, blev dog udfaset samtidig med at Apple vragede sine særlige PowerPC processorer til fordel for Intels dengang overlegne processorer. Den nye serie hed Mac Pro og debuterede i 2006.
En Power Mac G5 skulle der slippes mindst 1999 amerikanske dollar for, svarende til 22.700 kroner i dag. Debutprisen på Apples kraftige Mac Studio serie lyder i dag på 18.999 kroner.
Macbook Air – Den ultimative bærbar (2008)
Steve Jobs og Apple fik en forsamlingen til at måbe, da han ved MacWorld-messen tog selskabets nyeste kreation ud af en papirkonvolut: Macbook Air.
Her havde selskabet formået at skabe et fjerlet udtryk i en bærbar, som dengang kunne kalde sig for klodens slankeste med en profil på under 1,9 centimeter.
Det blev samtidig selskabets første bærbar med et indbygget ssd-drev med de hastighedsfordele det gav.
Maskinen var samtidig blandt de første, der var udstyret med Intel-processorer ombord, som dengang var klodens hurtigste og mest effektive laptop-CPU’er.
Herligheden skulle der betales fra 1.799 dollar, eller knap 17.500 i nutidskroner. Macbook Air serien debuterer den dag i dag på Apples hjemmeside ved 10.499 kroner.