Artikel top billede

Digitaliseringsminister Marie Bjerre klar med sin første store politiske aftale: Digitalt udfordrede danskere skal have bedre hjælp

Marie Bjerre (V) lader sin første store politiske aftale som minister, efter hun tidligere på dagen kunne præsentere bred aftale, der skal hjælpe digitalt udfordrede borgere bedre og lettere. Se de fem hovedpunkter i aftalen.

Regeringen er blevet enig med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om en aftale, der skal styrke den digitale inklusion og forbedre vilkårene for borgere, der er udfordret på digitaliseringen.

Dermed lander digitaliseringsminister Marie Bjerre fra Venstre sin første politiske aftale som minister.

De digitalt udfordrede danskere skal fremover have bedre hjælp med MitID, mens det skal være lettere at være støtteperson for andre digitalt. Samtidig skal vilkårene for de it-frivillige forbedres.

Sådan lyder det i aftalen, der tirsdag er blevet præsenteret af digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) samt repræsentanter fra de andre aftalepartier i Digitaliseringsministeriet.

Ved det såkaldte doorstep, hvor aftalen blev præsenteret, kom det frem, at parterne er blevet enige om at afsætte 54,5 millioner kroner til de fem initiativer, man er blevet enige om.

"Jeg er utrolig glad for, at vi nu gør det lettere for de danskere, der synes det digitale er svært. Jeg har en ambition om, at Danmark skal være et foregangsland for digital inklusion, og med aftalen tager vi nogle vigtige skridt på vejen mod det. Men vi er ikke i mål, og derfor er det et område, jeg vil fortsætte med at have et stort fokus på," siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

De fem initiativer

Regeringen og aftalepartierne er blevet enige om fem initiativer, der skal gøre livet lettere for de digitalt udfordrede danskere.

1. Bedre hjælp til MitID

Den telefoniske MitID-support skal styrkes, selvbetjeningsuniverset på mitid.dk skal forbedres og selvbetjeningsmulighederne i MitID-appen gøres bedre.

2. Bedre mulighed for at hjælpe andre med Digital Post

Regeringen vil gøre det muligt for en borger at give sine pårørende eller andre ”fuld adgang” til borgerens Digitale Post.

Samtidig skal det være myndighedernes ansvar i højere grad at fremhæve relevant information for borgerne i Digital Post.

3. Bedre vilkår for støttepersoner og adgang for borgere til digital træning

Med udspillet vil man øge kendskabet til de eksisterende muligheder for at hjælpe digitalt udfordrede pårørende. Det lægges desuden op til en analyse af, hvordan det fremover kan blive nemmere for støttepersoner at hjælpe digitalt.

4. Samarbejde med bibliotekerne om at videreudvikle og udbrede eKurser.nu

Det skal være attraktivt at være it-frivillig, og regeringen vil understøtte og uddanne landets it-frivillige.

De frivillige skal have adgang til eksempelvis kurser og webinarer, og der skal laves partnerskaber med organisationer for it-frivillige.

5. Mere viden om borgernes møde med den digitale offentlige sektor

Der bliver opstartet en årlig analyse af borgernes møde med den digitale offentlige sektor. Analysen skal have særligt fokus på digital inklusion og tillid.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering